ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΟΥ: Προειδοποίηση κατά του αυθαίρετου συνδυασμού εμβολίων

09:28 - 14 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
ΠΟΥ: Προειδοποίηση κατά του αυθαίρετου συνδυασμού εμβολίων
Κατά του αυθαίρετου συνδυασμού των δόσεων των εμβολίων του κορονοϊού προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η Soumya Swaminathan, επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, συνέστησε να μην προχωρούν αυθαίρετα οι πολίτες σε συνδυασμό δόσεων των εμβολίων από διαφορετικούς κατασκευαστές, τονίζοντας ότι τέτοιες αποφάσεις πρέπει να αφεθούν στις αρχές δημόσιας υγείας.

«Είναι λίγο επικίνδυνη αυτή η τάση» ανέφερε η Soumya Swaminathan σε διαδικτυακή ενημέρωση τη Δευτέρα μετά από μια ερώτηση σχετικά με τις ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου.

«Eάν οι πολίτες αρχίσουν να αποφασίζουν πότε και ποιος θα κάνει μια δεύτερη, μια τρίτη και μια τέταρτη δόση, αυτό θα προκαλέσει μία χαοτική κατάσταση στις χώρες» είπε.

 Η Swaminathan χαρακτήρισε την ανάμειξη των εμβολίων ως ένα «πλαίσιο χωρίς δεδομένα», αλλά αργότερα επεσήμανε τις παρατηρήσεις της σε ανάρτησή της.

«Τα άτομα δεν πρέπει να αποφασίζουν μόνα τους. Οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας μπορούν να αποφασίζουν, βάσει των διαθέσιμων δεδομένων. Αναμένονται δεδομένα από μελέτες για τον συνδυασμό δόσεων διαφορετικών εμβολίων - πρέπει να αξιολογηθεί η ανοσογονικότητα και η ασφάλεια» υποστήριξε.

Βέβαια, υπενθυμίζεται ότι η Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ που συμβουλεύει για τα εμβόλια δήλωσε τον Ιούνιο ότι το εμβόλιο Pfizer θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως δεύτερη δόση μετά από μια πρώτη δόση με το AstraZeneca, στη περίπτωση που αυτό δεν είναι διαθέσιμο.

Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη μία κλινική δοκιμή με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που διερευνά την ανάμειξη του σχήματος των εμβολίων AstraZeneca και Pfizer.

Η έρευνα πρόσφατα επεκτάθηκε ούτως ώστε να συμπεριλάβει τα εμβόλια Moderna και Novavax.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.