ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Τζόνσον σβήνει τη ρατσιστική... φωτιά που ξέσπασε στο Euro

10:33 - 15 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
Ο Τζόνσον σβήνει τη ρατσιστική... φωτιά που ξέσπασε στο Euro
Ο Μπόρις Τζόνσον θα συναντηθεί με στελέχη τεχνολογικών κολοσσών προκειμένου να συζητήσει τρόπους καταστολής της ρητορικής μίσους καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται να ταλανίζεται από τη ρατσιστική κακοποίηση που υπέστη η ποδοσφαιρική ομάδα της Αγγλίας.

Τρεις παίκτες της Αγγλίας που έχασαν τα πέναλτι στον τελικό του Euro 2020 της Κυριακής έχουν γίνει αποδέκτες ρατσιστικών σχολίων στο Twitter, το Facebook και το Instagram από τον αγώνα κι έπειτα, γεγονός που κινητοποίησε την υποστήριξη των συμπαικτών τους.

Ο Τάιρον Μινγκς, μέλος της ομάδας της Αγγλίας, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή της πρακτικής του γόνατου (όπου οι παίκτες γονάτιζαν ως ένδειξη αντιρατσισμού και αλληλεγγύης), παρενέβη και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τροφοδοτεί το ρατσισμό.

Απαντώντας σε ένα tweet της υπουργού Εσωτερικών, Πρίτι Πατελ, ο Μινγκς έγραψε: «Δεν μπορείτε να πυροδοτείτε την αρχή του τουρνουά, χαρακτηρίζοντας το αντιρατσιστικό μας μήνυμα ως “Πολιτική χειρονομία” και στη συνέχεια να προσποιείστε ότι είστε αηδιασμένοι όταν αυτό για το οποίο κάνουμε εκστρατεία, συμβαίνει».

Η Πατέλ είχε προηγουμένως αναφερθεί στο γονάτισμα ως «πολιτική χειρονομία» και περιέγραψε τον αντίκτυπο των διαδηλώσεων Black Lives Matter στο Ηνωμένο Βασίλειο ως «καταστροφικό». Ερωτηθείς εάν ήταν αποδεκτό για το πλήθος να  γιουχάρουν τους ποδοσφαιριστές που το έκαναν, απάντησε ότι «ήταν ειλικρινά στην κρίση τους».

Το κύριο Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης επέκρινε επίσης τους υπουργούς, με την αναπληρωτή ηγέτη Άνγκελα Ρέινερ να γράφει: «Η Πρίτι Πατέλ και ο Μπόρις Τζόνσον έδωσαν άδεια στους ρατσιστές που κακοποίησαν τους παίκτες μας στην Αγγλία, παίρνοντας το μέρος τους εναντίον των παικτών της Αγγλίας, όταν γιουχαρίστηκαν».

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού απάντησε: «Ο πρωθυπουργός ζήτησε από το έθνος να κάνει πίσω και να υποστηρίξει τους παίκτες, να τους χαροποιεί και όχι να τους πειράζει, πριν η Αγγλία παίξει ένα παιχνίδι στο τουρνουά».

«Η υπουργός Εσωτερικών εργάζεται καθημερινά για τη μείωση του εγκλήματος μίσους, του ρατσισμού και της βίας. Δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό σε αυτήν τη χώρα, ενώ έχει υποστηρίξει την αστυνομία προκειμένου να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

Συμπλήρωσε ότι ο Τζόνσον άνοιξε την κυβερνητική συνεδρίαση της Τρίτης καταδικάζοντας τις επιθετικές θέσεις που απευθύνονται σε κάποια από την ομάδα της Αγγλίας.

«Είπε ότι η κακοποίηση ήταν εντελώς ντροπιαστική και είχε προκύψει από τους σκοτεινούς χώρους του Διαδικτύου και ότι θα χρησιμοποιούσε τη συνάντηση με εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να επαναλάβει την επείγουσα ανάγκη για δράση, ενόψει της αυστηρότερης νομοθεσίας που θα τεθεί σε ισχύ μέσω του Online Harms Bill», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, σε πλατφόρφες κοινωνικής δικτύωσης θα επιβληθεί το καθήκον μέριμνας προς τους χρήστες, που επιβάλλεται από τη ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών Ofcom. Βέβαια, οι επικριτές παραπονιούνται ότι οι προτάσεις δεν αντιμετωπίζουν ανώνυμη κατάχρηση και ότι δεν καταγράφουν πολλά από τα είδη ρατσιστικών δηλώσεων ή εικόνων που απευθύνονται σε ποδοσφαιριστές.
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.