ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρώην αφεντικό της Nissan: Πώς δραπέτευσα από την Ιαπωνία

19:22 - 15 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
Πρώην αφεντικό της Nissan: Πώς δραπέτευσα από την Ιαπωνία
Στις 10.30 μ.μ. μια κρύα νύχτα του Δεκεμβρίου του 2019, ένας πρώην τιτάνας της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας κλείστηκε μέσα σε ένα κουτί επιβιβασμένο σε ένα αεροπλάνο, περιμένοντας να φύγει από την Ιαπωνία.

"Το αεροπλάνο είχε προγραμματιστεί να απογειωθεί στις 11μμ", θυμάται ο Carlos Ghosn.

"Τα 30 λεπτά που περίμενα στο κουτί στο αεροπλάνο, περιμένοντας να απογειωθεί, ήταν ίσως η μεγαλύτερη αναμονή που έχω ζήσει ποτέ στη ζωή μου."

Τώρα, για πρώτη φορά, ο άντρας που ήταν κάποτε το αφεντικό τόσο της Nissan όσο και της Renault αναλύει την τολμηρή του διαφυγή.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη με το BBC, ο κ. Ghosn εξιστορεί πώς μεταμφιέστηκε για να γλιστρήσει απαρατήρητος στους δρόμους του Τόκιο, γιατί επιλέχθηκε ένα μεγάλο κουτί μουσικού εξοπλισμού για να τον μεταφέρει λαθραία από την Ιαπωνία και τη χαρά που ένιωσε όταν τελικά προσγειώθηκε στη μητρική του χώρα το Λίβανο. "Η συγκίνηση είναι ότι τελικά, θα μπορέσω να πω την ιστορία", είπε.

Ο κ. Ghosn συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2018 μετά από ισχυρισμούς της Nissan ότι είχε υποτιμήσει τον ετήσιο μισθό του και κατάχρησε τα κεφάλαια της εταιρείας, πράγματα τα οποία αρνείται.

Εκείνη την εποχή, ο κ. Ghosn ήταν ο πρόεδρος της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Renault της Γαλλίας και το αφεντικό μιας τριμερούς συμμαχίας μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών και της Mitsubishi.

Η στρατηγική περικοπής κόστους στη Nissan - αρχικά αμφιλεγόμενη - φάνηκε τελικά να έχει σώσει την αυτοκινητοβιομηχανία και ο ίδιος έγινε πολύ σεβαστή και αναγνωρίσιμη φιγούρα. Ωστόσο, επιμένει ότι ήταν «παράπλευρη ζημιά» σε έναν αγώνα από την Nissan ενάντια στην αυξανόμενη επιρροή της Renault, η οποία εξακολουθεί να κατέχει το 43% της ιαπωνικής εταιρείας.

Η σειρά ντοκιμαντέρ Storyville περιγράφει την εξαιρετική του άνοδο και την ξαφνική πτώση του με τίτλο ‘Carlos Ghosn: The Last Flight’.

«Σοκ, παγωμένο τραύμα»

Περιγράφοντας τη στιγμή της σύλληψής του στο αεροδρόμιο του Τόκιο πριν από τρία χρόνια, ο κ. Ghosn είπε: «Είναι σαν να σε χτυπάει λεωφορείο ή κάτι που σας συνέβη πολύ τραυματικό.

"Η μόνη μνήμη που έχω αυτήν τη στιγμή είναι σοκ, παγωμένο τραύμα", περιέγραψε.

Ο κ. Ghosn μεταφέρθηκε στο Κέντρο Κράτησης του Τόκιο όπου του δόθηκαν ρούχα φυλακής και απομονώθηκε σε ένα κελί. "Ξαφνικά έπρεπε να μάθω να ζω χωρίς ρολόι, χωρίς υπολογιστή, χωρίς τηλέφωνο, χωρίς ειδήσεις, χωρίς στυλό - τίποτα", ανέφερε.

Για περισσότερο από ένα χρόνο, ο κ. Ghosn πέρασε μεγάλες περιόδους υπό κράτηση ή κρατήθηκε υπό κατ 'οίκον περιορισμό στο Τόκιο αφότου βγήκε από την φυλακή. Δεν ήταν σαφές πότε ήταν να διεξαχθεί η δίκη - ο φόβος θα μπορούσε να πάρει χρόνια - και ο κ. Ghosn θα αντιμετώπιζε άλλα 15 χρόνια φυλάκισης εάν καταδικαζόταν, σε μια χώρα με ποσοστό καταδίκης 99,4%.

Ήταν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κατ 'οίκον περιορισμού, όταν του είπαν ότι δεν θα του επιτρεπόταν να έρθει σε επαφή με τη σύζυγό του, Κάρολ, όταν και αποφάσισε να βρει διέξοδο.

Η διαφυγή

"Το σχέδιο ήταν ότι δεν μπορούσα να δείξω το πρόσωπό μου, οπότε έπρεπε να κρυφτώ κάπου", είπε. "Και ο μόνος τρόπος που θα μπορούσα να κρυφτώ ήταν να είμαι σε ένα κουτί ή να είμαι σε αποσκευές, ώστε κανείς να μην μπορεί να με δει, κανείς δεν θα μπορούσε να με αναγνωρίσει και το σχέδιο θα μπορούσε να λειτουργήσει."

Είπε ότι η ιδέα της χρήσης ενός μεγάλου κιβωτίου που περιέχει κανονικά μουσικά όργανα "ήταν η πιο λογική ιδέα, ειδικά διότι περίπου εκείνη την περίοδο υπήρχαν πολλές συναυλίες στην Ιαπωνία".

Αλλά πώς κάποιος κάποτε τόσο διάσημος στην Ιαπωνία - όχι πλέον - θα μπορούσε να φτάσει από το σπίτι του στην πρωτεύουσα σε ένα αεροδρόμιο και να κάνει τη διαφυγή του;

Το σχέδιο ήταν, είπε ο κ. Ghosn, να συμπεριφέρεται όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά την ημέρα. "Θα πρέπει να είναι μια κανονική μέρα όπου θα πάω για έναν κανονικό περίπατο με κανονικά ρούχα, φυσιολογική στάση και ξαφνικά, όλα αλλάζουν."

Ο κ. Ghosn έπρεπε να ανταλλάξει τα κοστούμια που φορούσε για χρόνια ως υψηλόβαθμο στέλεχος στον παγκόσμιο τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, με κάτι λίγο πιο απλό. Σκεφτείτε τζιν και αθλητικά.

«Μπορείτε να φανταστείτε ότι έπρεπε να πάω σε μέρη όπου δεν είχα ξαναπάει ποτέ, να αγοράσω ρούχα που δεν έχω αγοράσει ποτέ ", είπε." Όλα αυτά ήταν μέρος του πώς να δώσεις στον εαυτό σου τη μέγιστη πιθανότητα επιτυχίας και να μην τραβήξεις απολύτως καμία προσοχή στον εαυτό σου."

Από το Τόκιο, ο κ. Ghosn ταξίδεψε με απευθείας τρένο στην Οζάκα όπου ένα ιδιωτικό τζετ περίμενε στο τοπικό αεροδρόμιο για να αναχωρήσει. Αλλά πρώτα, το κουτί, που περίμενε τον κ. Ghosn σε ένα κοντινό ξενοδοχείο.

«Όταν μπείτε στο κουτί, δεν σκέφτεστε το παρελθόν, δεν σκέφτεστε το μέλλον, απλά σκέφτεστε τη στιγμή», είπε.

"Δεν φοβάσαι, δεν έχεις κανένα συναίσθημα εκτός από την τεράστια συγκέντρωση στο "αυτή είναι η ευκαιρία σου, δεν μπορείς να την χάσεις. Εάν την χάσεις, θα πληρώσεις με τη ζωή σου, με τη ζωή " ενός ομήρου στην Ιαπωνία »."

Ο κ. Ghosn μεταφέρθηκε από το ξενοδοχείο στο αεροδρόμιο από δύο άνδρες, οι οποίοι παρίσταναν τους μουσικούς.

Συνολικά, ο κ. Ghosn πιστεύει ότι βρισκόταν στο κουτί για περίπου μιάμιση ώρα, αν και ένιωθε ότι διήρκεσε «ενάμιση χρόνο».

Το ιδιωτικό αεροπλάνο απογειώθηκε εγκαίρως και ο κ. Ghosn - τώρα απαλλαγμένος από τον περιορισμό του - πέταξε όλη τη νύχτα, αντάλλαξε αεροπλάνα στην Τουρκία πριν προσγειωθεί στη Βηρυτό το επόμενο πρωί.

Ο Λίβανος δεν έχει συνθήκη έκδοσης με την Ιαπωνία, οπότε επιτρέπεται στον κ. Ghosn να παραμείνει εκεί.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί Μάικλ Τέιλορ και ο γιος του, ο Πήτερ, από τότε έχουν παραδοθεί από τις ΗΠΑ στην Ιαπωνία και τώρα αντιμετωπίζουν τρία χρόνια φυλάκισης επειδή βοήθησαν τον κ. Ghosn να δραπετεύσει.

Αντιμετωπίζει επίσης φυλάκιση ο Γκρεγκ Κέλι, πρώην συνάδελφος του κ. Ghosn στη Nissan, ο οποίος παραμένει υπό κατ 'οίκον περιορισμό στο Τόκιο για ισχυρισμούς ότι βοήθησε τον πρώην αφεντικό του να συγκαλύψει τα κέρδη του. Ο κ. Kelly αρνείται τις κατηγορίες.

Τι γίνεται με τους ανθρώπους που έχουν μείνει πίσω στην Ιαπωνία;

Ο κ. Ghosn είπε: «Μου είπαν ότι το τέλος της δίκης του [Γκρεγκ Κέλι] θα είναι πιθανώς μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Και τοτε μόνο  ο Θεός ξέρει ποια πρόκειται να είναι τα αποτελέσματα αυτής της δίκης, όπως είπα, για ένα ψεύτικο λόγο."

Πρόσθεσε: «Λυπάμαι για όλους τους ανθρώπους που πέφτουν θύματα του συστήματος δικαιοσύνης ομήρων στην Ιαπωνία, για όλους αυτούς». 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.