ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι τιμές των εισαγώμενων στις ΗΠΑ ανέβηκαν σταθερά τον Ιούνιο

22:49 - 15 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
Οι τιμές των εισαγώμενων στις ΗΠΑ ανέβηκαν σταθερά τον Ιούνιο
Οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων στις ΗΠΑ ανέβηκαν σταθερά τον Ιούνιο λόγω της αυξημένης κίνησης στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Αυτό, είναι η τελευταία ένδειξη ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για κάποιο καιρό λόγω της αυξημένης ζήτησης η οποία έχει πυροδοτηθεί από το άνοιγμα της οικονομίας και τα μέτρα δημοσιονομικής ώθησης.

Ωστόσο, οι τιμές φαίνεται να έχουν κορυφωθεί. Οι τιμές των εισαγωγών ανέβηκαν 1.0% τον τελευταίο μήνα μετά από την ραγδαία αύξηση κατά 1.4% τον Μάιο, όπως ανακοίνωσε το Τμήμα Εργασίας την Πέμπτη. Η όγδοη συνεχόμενη αύξηση οδήγησε σε μία συνολική ετήσια αύξηση ύψους 11.2% τον Ιούνιο σε σχέση με 11.6% τον Μάιο. Οικονομολόγοι προβλέπουν τις τιμές των εισαγωγών, αποκλείοντας τους δασμούς, να ανέβουν κατά 1.2%.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι τιμές των καταναλωτών ανέβηκαν το περισσότερο που έχουν ανέβει τα τελευταία 13 χρόνια τον Ιούνιο ενώ οι τιμές των παραγωγών επιταχύνθηκαν.

Οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού, τα χαμηλά επιτόκια και τα σχεδόν $6 τρισεκατομμύρια στα σχέδια ανακούφισης της κυβέρνησης απ’ όταν άρχισε η πανδημία το 2020 αναζωπύρωσαν την ζήτηση ενώ υπερφόρτωσαν την εφοδιαστική αλυσίδα. Ο Πρόεδρος του Fed, Jerome Powell, είπε στους νομοθέτες την Τετάρτη ότι “ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά και ενδεχομένως θα παραμείνει ανυψωμένος τους επόμενους μήνες προτού μετριαστεί”.

Οι τιμές των εισαγομένων καυσίμων αναπτυχθήκαν 4.7% τον περασμένο μήνα αφού αυξήθηκαν κατά 5.5% τον Μάιο. Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν 4.6% ενώ το κόστος των εισαγόμενων τροφίμων ανέβηκε 1.9%. Αποκλείοντας τα καύσιμα και τα τρόφιμα, οι τιμές των εισαγόμενων ανέβηκαν 0.6%. Αυτές οι τιμές των βασικών εισαγωγών εκτινάχθηκαν κατά 1.1% τον Μάιο.

Το δελτίο παρουσίασε, επίσης, τις τιμές εξαγωγών που ανέβηκαν κατά 1.2% τον Ιούνιο αφού ανέβηκαν 2.2% τον Μάιο. Οι τιμές για τις αγροτικές εξαγωγές ανέβηκαν κατά 1.5%. Οι μη-αγροτικές τιμές των εξαγωγών ανέβηκαν 1.1%.

Οι τιμές των εξαγωγών ανέβηκαν κατά 16.8% από τον προηγούμενο Ιούνιο αφού εκτοξεύθηκαν τον Μάιο στο 17.5%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.