ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΟΥ:Να γίνουν έλεγχοι σε εργαστήρια και αγορές ζώων της Κίνας

22:29 - 16 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
ΠΟΥ:Να γίνουν έλεγχοι σε εργαστήρια και αγορές ζώων της Κίνας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε την Παρασκευή (16/7) σε «ελέγχους στα εργαστήρια» της Κίνας, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού, στο πλαίσιο της συνέχισης της έρευνάς του για την προέλευση της πανδημίας.

Στις αρχές του έτους, η αποστολή των εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού στην Κίνα δεν μπόρεσε να διαλευκάνειτο μυστήριο της προέλευσης του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε παραπάνω από 4 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Ο Οργανισμός δεχόταν εδώ και μήνες πιέσεις για να οργανώσει μια νέα, εις βάθος έρευνα.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνουν μελέτες ή ενέργειες σε πέντε κύριους τομείς. Μεταξύ των τομέων αυτών είναι «οι έλεγχοι σε εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα ανθρώπινα κρούσματα, τον Δεκέμβριο του 2019», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των κρατών μελών του.

«Αναμένουμε από την Κίνα να στηρίξει αυτή τη νέα φάση της επιστημονικής διαδικασίας, μοιραζόμενη όλα τα σχετικά δεδομένα, με πνεύμα διαφάνειας. Παρομοίως, αναμένουμε ότι όλες οι χώρες μέλη θα στηρίξουν την επιστημονική διαδικασία και θα αποφύγουν την πολιτικοποίησή της», συμπλήρωσε.

Εκτός από τους ελέγχους στα κινεζικά εργαστήρια, ο Οργανισμός ζητά να κάνει «ολοκληρωμένες μελέτες σε ανθρώπους, σε άγρια ζώα, σε ζώα σε αιχμαλωσία και σε ζώα εκτροφής, καθώς και στο περιβάλλον». Σκοπός του είναι, επιπλέον, να γίνουν «μελέτες που θα επικεντρώνονται στις γεωγραφικές περιοχές όπου πρωτοεντοπίστηκε ο SARS-CoV-2».

Άλλωστε, ο ΠΟΥ θέλει να γίνουν «μελέτες που θα σχετίζονται με τις αγορές ζώων της Ουχάν και των περιχώρων της, όπως και έρευνες για τα ζώα που πωλούνται στην αγορά χονδρικής Χουανάν».

Η νέα φάση της έρευνας του ΠΟΥ είναι πιθανό να αποτελέσει αντικείμενο έντονων διαβουλεύσεων. Η Κίνα απέρριψε νωρίτερα την κριτική που του άσκησε ο Τέντρος για έλλειψη συνεργασίας εκ μέρους των αρχών της ασιατικής χώρας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.