ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πανδημία: Οι γυναίκες επλήγησαν περισσότερο στην αγορά εργασίας

21:10 - 19 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
Πανδημία: Οι γυναίκες επλήγησαν περισσότερο στην αγορά εργασίας
Οι γυναίκες επλήγησαν περισσότερο σε σύγκριση με τους άνδρες από τις απώλειες θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και μόνο η απασχόληση των ανδρών είναι πιθανό να επανέλθει φέτος στα επίπεδα του 2019, γνωστοποίησε τη Δευτέρα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο απόλυσης ή μείωσης ωραρίου της εργασίας τους κατά τη διάρκεια των περιόδων των υγειονομικών, οικονομικών και κοινωνικών περιορισμών, ιδιαιτέρς σε τομείς όπως ο ξενοδοχειακός, ο κατασκευαστικός, οι υπηρεσίες εστίασης, τόνισε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Αρκετές γυναίκες δε βίωσαν μόνο τη σοβαρή απώλεια εισοδήματος αλλά, επιπλέον, συνεχίζουν να σηκώνουν το βάρος της απλήρωτης εργασίας στην παροχή φροντίδας.

"Παρότι η προβλεπόμενη ανάπτυξη θέσεων εργασίας το 2021 για τις γυναίκες υπερβαίνει την αντίστοιχη των ανδρών, δεν θα είναι ωστόσο αρκετή για να επαναφέρει τις γυναίκες στα επίπεδα απασχόλησης προ πανδημίας", υπογραμμίζεται σε έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Συνολικά, ανάμεσα στο 2019 και το 2020, το 4,2% της απασχόλησης των γυναικών εξαλείφθηκε ως αποτέλεσμα του κορονοϊού, γεγονός που συνιστά μια απώλεια 54 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, σε σχέση με το 3% της απασχόλησης των ανδρών ή 60 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, υποστηρίζεται στην έκθεση.

Ο αριθμός των εργαζόμενων γυναικών το 2021 προβλέπεται να είναι 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας λιγότερες συγκριτικά με το 2019. Ο αριθμός των ανδρών στην απασχόληση σύμφωνα με εκτιμήσεις θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2019. "Μόνο το 43,2% παγκοσμίως των γυναικών σε ηλικία εργασίας θα απασχολείται το 2021, συγκριτικά με το 68,6% των ανδρών σε ηλικία εργασίας", επισημαίνει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

Στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική εντοπίζεται η μεγαλύτερη περιφερειακή μείωση στην απασχόληση των γυναικών λόγω της Covid-19, στο 9,4%, κι οι προοπτικές παραμένουν δυσοίωνες για τις γυναίκες στην περιοχή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.