ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

EE-Βρυξέλλες: Απέτυχε και ο δεύτερος γύρος διαλόγου για το Κόσοβο

21:52 - 19 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
EE-Βρυξέλλες: Απέτυχε και ο δεύτερος γύρος διαλόγου για το Κόσοβο
Χωρίς πρόοδο έκλεισε η συνάντηση της Δευτέρας (19/7) στις Βρυξέλες ανάμεσα στον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και τον πρωθυπουργού του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, που πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Σερβίας, μετά το πέρας της συνάντησης, η αντιπροσωπεία του Κοσόβου έμεινε αμετάκλητη σε θέματα που σχετίζονται το μακρινό παρελθόν και δεν συμπεριλαμβάνονταν στην ατζέντα που είχε προσυμφωνηθεί. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Βούτσιτς, ο Κούρτι ζήτησε από την Σερβία να αναγνωρίσει ως γενοκτονία των Αλβανών του Κοσόβου τη συμπεριφορά του σερβικού κράτους το 1878 στο Συνέδριο του Βερολίνου, όπως και κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων αλλά και πρόσφατα την περίοδο 1998-1999.

Ο πρόεδρος της Σερβίας κατηγόρησε την αντιπροσωπεία του Κοσόβου ότι «προσπαθεί να υπομονεύσει τον διάλογο, να καταστήσει ανούσια την διαδικασία και στο τέλος να αποχωρήσει». Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαρακτήρισε ως παράλογη τη συμπεριφορά της Πρίστινας, εκφράζοντας την ανησυχία του για τον σερβικό πληθυσμό στο Κόσοβο.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι σε δηλώσεις του κατήγγειλε την σερβική πλευρά για την αποτυχία της συνάντησης. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου σημείωσε ότι ο Βούτσιτς δε δέχτηκε να υπογράψει κοινή δήλωση για την αποφυγή ενεργειών που θα προκαλούσαν ένταση καθώς στο κείμενο συμπεριλαμβανόταν φράση που αφορούσε την ανάγκη να αντικρύσει η Σερβία με ειλικρίνεια το παρελθόν της.

Νέος γύρος διαλόγου πρόκειται να πραγματοποιηθεί πιθανότατα στα τέλη Αυγούστου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.