ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αντιπαραγωγικές οι ενέργειες στην Αμμόχωστο

14:59 - 20 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αντιπαραγωγικές οι ενέργειες στην Αμμόχωστο
Οι ΗΠΑ αντιδρούν στις ανακοινώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μονομερές άνοιγμα της Αμμοχώστου, Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναλαμβάνει πως θέση της Ουάσινγκτον είναι η επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Κατερίνα Σώκου, ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στην Ουάσιγκτον, οι ΗΠΑ υπενθυμίζουν ότι εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία για τη μονομερή απόφαση των Τουρκοκυπρίων, με την υποστήριξη της Τουρκίας, να ανοίξει εκ νέου μέρος της παραλίας Βαρώσια τον Οκτώβριο του 2020. 

«Αυτή η κίνηση ήταν ασυμβίβαστη με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η θέση μας δεν άλλαξε: τυχόν περαιτέρω βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν προκλητικά και αντιπαραγωγικά για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση» επισημαίνεται.

Η Ουάσινγκτον συνεχίζει να υποστηρίζει έναν κυπριακό ολοκληρωμένο διακανονισμό για την επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που θα είναι επωφελής για όλους τους Κύπριους, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Σημειώνεται ότι αμερικανοί γερουσιαστές, προεξάρχοντος του Μπομπ Μενέντεζ, είχαν συντάξει και στείλει επιστολή στον πρόεδρο Μπάιντεν αιτούμενοι κυρώσεις στην Άγκυρα, σε περίπτωση μονομερούς ανοίγματος των Βαρωσίων. 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:59 - 20 Ιουλ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.