ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπορέλ: Απαράδεκτη η απόφαση για τα Βαρώσια

18:32 - 20 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
Σε «απαράδεκτη μονομερή απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων» αναφέρεται ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ με γραπτή ανακοίνωσή του, με την οποία εκφράζει τη «βαθιά ανησυχία» για τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ.

«Η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, τα οποία πρέπει να τηρούνται πλήρως - συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992). Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα.

Η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια. Η ΕΕ θα παρακολουθήσει στενά την αυριανή κλειστή διαβούλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και θα αποφασίσει σχετικά με τα επόμενα βήματα» υπογραμμίζει ο ύπατος εκπρόσωπος.

Επιπλέον, τονίζει ότι «η ΕΕ υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και επαναλαμβανόμενες προκλήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να θέσουν σε κίνδυνο την επιστροφή στις συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Η ΕΕ ζητεί τον άμεσο τερματισμό των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία της UNFICYP που επιβάλλονται στην περιοχή των Βαρωσίων, έτσι ώστε η αποστολή να μπορεί να περιπολεί και να εκτελεί τις εντολές της» συμπληρώνει.

Κλείνοντας, ο Ζοζέπ Μπορέ υποστηρίζει ότι «η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού βάσει μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και αναμένει το ίδιο από την Τουρκία».

Οι ανακοινώσεις Ερντογάν

Υπενθυμίζεται πως από τα Κατεχόμενα όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε άνοιγμα μέρους της Αμμοχώστου και παράλληλα κάλεσε τους Ελληνοκύπριους να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος για να πάρουν πίσω της περιουσίες τους στα Βαρώσια!

Εκτός της ΕΕ άμεση ήταν η αντίδρασης της Ελλάδας, ενώ και στην Κύπρο έχει σημάνει συναγερμός με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συγκαλεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:34 - 20 Ιουλ 2021
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.