ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δήμαρχος Αμμοχώστου-Ερντογάν: Προσπαθεί να εξαναγκάσει τους πολίτες να πουλήσουν τις περιουσίες

11:58 - 21 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
Δήμαρχος Αμμοχώστου-Ερντογάν: Προσπαθεί να εξαναγκάσει τους πολίτες να πουλήσουν τις περιουσίες
«Δεν είναι πυροτέχνημα, αυτά τα έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια περίπου, είναι μια σαλαμοποίηση της προσπάθειας που κάνουν για να εποικίσουν πλήρως την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, τόνισε, μιλώντας την Τετάρτη (21/7) στο Πρώτο Πρόγραμμα ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου.

Ο κ. Ιωάννου προσέθεσε πως η περιοχή έχει μείνει χωρίς να εποικιστεί από το 1974 και οι Τούρκοι την χρησιμοποιούσαν πάντα σαν μέτρο πίεσης για απαιτήσεις που είχαν και πήγαιναν σε διάφορες συνομιλίες από το 1977 και μετά. Όπως σημειώνει, βρίσκεται περίπου στο μέσο της πόλης, η παλιά γειτονιά που είχε το λιανικό εμπόριο, τα αρχοντικά, τις δεκαετίες του 1920 έως 1940, είναι πολύ μακριά από την παραλία που ήταν η μοντέρνα πόλη που αναπτύχθηκε τουριστικά μετά. Έχει άνοιγμα στα δυτικά, προς τις περιοχές που είναι και το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, τα τρία τέταρτα έχουν ήδη εποικιστεί, οπότε έχει διάβαση προς αυτές τις περιοχές. «Επομένως, σίγουρα το έκαναν αυτό για να υπάρχει επικοινωνία με αυτές τις περιοχές και δεύτερον, δεν είναι περιοχές που μπορούν να αναπτυχθούν εύκολα, οπότε πιστεύω για να αναγκαστούν αυτοί που έχουν αυτές τις περιοχές να τις πουλήσουν», είναι η εκτίμηση του Δημάρχου.

«Αν θα επιστρέψει κάποιος δεν το ξέρει κανείς, είναι πολύ δύσκολο πρακτικά, διότι δεν είναι εύκολη η επιβίωση σε αυτή την περιοχή, δεν υπάρχουν ρεύμα, νερό. Δεν είναι ευκαιρία όπως το λένε οι Τούρκοι. Εάν ήταν η περιοχή της παραλίας που είναι από τις καλύτερες στην Μεσόγειο θα έλεγα ναι, αλλά η περιοχή που άνοιξε είναι για να τους αναγκάσει να πουλήσουν τις περιουσίες τους».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, η τουρκική επιτροπή ακίνητης περιουσίας, προσφέρει σε αυτόν ο οποίος προσφεύγει, 3 θεραπείες. «Η πρώτη είναι η αποζημίωση για απώλεια χρήσης την οποία ουδέποτε έδωσαν σαν κανέναν, η δεύτερη είναι η αποζημίωση, αυτήν προσπαθούν να δώσουν, δίνοντας για ακίνητο για παράδειγμα αντί για 400.000 ευρώ, 100.000 ευρώ και αν έχει κάποιος οικονομική δυσπραγία τότε τα παίρνει, και τρίτον η ανταλλαγή με τουρκοκυπριακές ιδιοκτησίες στον νότο, και αυτό σπάνια γίνεται, συνήθως δίνουν μια πενιχρή αποζημίωση. Συνολικά έχουν γίνει 6000 προσφυγές σε όλη την Κύπρο, 346 στην περίκλειστη περιοχή και 36 προσφυγές στο κομμάτι που προτίθενται να ανοίξουν».

Η πολιτική της Άγκυρας, κατά τον ίδιο, είναι πάντα μεθοδευμένη προσεκτικά, «το κάνει πιλοτικά, για να δει ότι οι αντιδράσεις των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ και οι αντιδράσεις των συμμάχων της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πάλι χλιαρές, τότε θα συνεχίσει», ενώ καλεί τα θεσμικά όργανα της διεθνούς κοινότητας «να αποδείξουν μια φορά ότι δεν είναι κύμβαλα αλαλάζοντα». Η δήλωση των Υπ. Εξωτερικών της Αμερικής και της Ρωσίας ήταν πολύ αυστηρές, τόνισε ο κ. Ιωάννου,  «ελπίζουμε να γίνει πραγματικότητα επιτέλους το να έχει ένα κόστος η Τουρκία σε αυτά που κάνει».

Ο ίδιος χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Αμμόχωστο τραγική, «σχεδόν όλα πρέπει να γκρεμιστούν και να γίνουν από την αρχή. Υπήρχαν Κλασικά κτήρια, όπως το Λύκειο Ελληνίδων, το δημαρχείο, οι κινηματογράφοι, η αγορά, που αν πραγματικά δίνονταν πίσω η πρώτη προσπάθεια θα ήταν να κρατηθούν για να μην αλλάξει η εικόνα της πόλης».

Κλείνοντας, εξέφρασε την εκτίμηση πως η συνέχεια θα είναι δύσκολη, «αυτοί έχουν αποφασίσει την λύση των δύο κρατών, την οποία κανείς δεν δέχεται από τον διεθνή παράγοντα, το μόνο αμυδρό φως το οποίο μας μένει είναι αν μπορέσουμε να βρούμε μια λύση στο κυπριακό και να μπορέσουν οι πρόσφυγες να επιστρέψουν πίσω όπως πρέπει».

Τελευταία τροποποίηση στις 11:59 - 21 Ιουλ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.