ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Τα... στοιχήματα των επενδυτών για τις ανακοινώσεις Λαγκάρντ

06:59 - 22 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
ΕΚΤ: Τα... στοιχήματα των επενδυτών για τις ανακοινώσεις Λαγκάρντ
Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο την Πέμπτη (22/7) στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς αναμένεται να δώσει θέμα για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει, καθώς η πανδημία δείχνει και πάλι τα... δόντια της σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό που αναμένεται να προσδιοριστεί είναι η ακριβής πορεία, με την οποία θα επιτευχθεί ο νέος στρατηγικός στόχος που έχει τεθεί σε σχέση με τον πληθωρισμό, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι γύρω από την ποσοτική χαλάρωση.

Οι διεθνείς αναλυτές στην πλειοψηφία τους στοιχηματίζουν ότι η νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα σημάνει την επικράτηση των αγορών ομολόγων για επιπλέον χρονικό διάστημα, γεγονός που οδηγεί τις αποδόσεις στην Ευρωζώνη χαμηλότερα. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα δεν έχει ακόμη εργαστεί για να πείσει τις αγορές ότι μπορεί να επιτύχει τον αναθεωρημένο στόχο πληθωρισμού. Η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ, γνωρίζει την πρόκληση σημειώνουν με νόημα οι Financial Times.

Η κεντρική τράπεζα πρόκειται επίσης να παράσχει νέες οδηγίες για τη νομισματική πολιτική.

Οι περισσότεροι επενδυτές αναμένουν ότι η Λαγκάρντ θα δηλώσει ότι η ΕΚΤ θα ενισχύσει τα σχέδιά της για αγορά ομολόγων και μετά ​​ το τέλος του προγράμματος έκτακτης ανάγκης 1,85 δισ. ευρώ (PEPP) το επόμενο έτος, καθώς και ότι θα είναι περισσότερο υπομονετική προτού αυξήσει τα επιτόκια. Ωστόσο, είναι αβέβαιοι για το πόσο επιθετική θα είναι η νέα καθοδήγηση και τι διαφορά θα κάνει.

«Η ΕΚΤ μείωσε ουσιαστικά τις πιθανότητες πρόωρης σύσφιξης», δήλωσε η Έλγκα Μπαρτς, επικεφαλής οικονομικής έρευνας και έρευνας αγοράς στο BlackRock Investment Institute. «Είναι τώρα, που θα έχει εφαρμοστεί το νέο στρατηγικό πλαίσιο, που θα μπορούσαμε να εκπλαγούμε τρομερά».

Παράλληλα, η Τράπεζα ασκεί τρομερή επιρροή στις αγορές ομολόγων και από τις αρχές του 2020 αγόρασε σχεδόν ολόκληρη τη νέα έκδοση κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με τη συμμετοχή της να αγγίζει το 42% περίπου του συνολικού δημόσιου χρέους στο μπλοκ.

Οι επενδυτές αναμένεται να αναζητήσουν, επιπλέον, ενδείξεις ότι το σύνηθες πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ - που εξακολουθεί να λειτουργεί με 20 δισ. ευρώ το μήνα - θα επεκταθεί σε 40-60 δισ. ευρώ και θα καταστεί πιο ευέλικτο προκειμένου να διατηρήσει υψηλό επίπεδο τόνωσης όταν, πλέον, το PEPP καταργηθεί.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν διαρκώς εντεινόμενες αμφιβολίες για την ικανότητα της ΕΚΤ να επιτύχει τον υψηλότερο στόχο πληθωρισμού, δεδομένου του μεγάλου αγώνα της με τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό. Παρά τη μείωση των επιτοκίων στην επικράτεια και την αγορά τρισεκατομμυρίων ευρώ περιουσιακών στοιχείων, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης βρίσκεται κατά μέσο όρο μόλις 1,2% από την οικονομική κρίση του 2008.

Κλείνοντας, η συνεδρίαση ενδεχομένως να έχει ακόμα περισσότερη σημασία για τους επενδυτές, καθώς θα λάβει χώρα μία μέρα πριν την ανακοίνωση των πρώιμων δεικτών PMI επιχειρηματικής δραστηριότητας για την Ευρωζώνη, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. 
 
Μένει να δούμε τα αντανακλαστικά των επενδυτών και την μεταβλητότητα των αγορών.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.