ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: Συστάσεις προς τις ΗΠΑ για την άρση των μέτρων

11:52 - 24 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
ΔΝΤ: Συστάσεις προς τις ΗΠΑ για την άρση των μέτρων
Ιδιαίτερη προσοχή συνιστά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ σε σχέση με το χρονικό διάστημα κατά το θα ανακαλέσει τα έκτακτα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο θα κοινωνήσει την απόφασή της στις αγορές.

Μία ημέρα έπειτα από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει τα αρνητικά επιτόκια έως το 2024 και να συνεχίσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων αμείωτες και για μεγάλο χρονικό διάστημα, το Ταμείο προειδοποιεί τη Fed ότι όταν αποφασίσει να γνωστοποιήσει τη σταδιακή ανάκληση των δικών της έκτακτων μέτρων στήριξης οφείλει να κοινοποιήσει με πολλή προσοχή τη συλλογιστική της. Ζητούμενο, κατά το Ταμείο, είναι να διασφαλίστεί από τη Federal Reserve πως η ανάκληση της άκρως αναπτυξιακής πολιτικής της και η σταδιακή μείωση και ο τερματισμός των μηνιαίων αγορών ομολόγων λαμβάνουν χώρα με συντεταγμένο και διαφανή τρόπο. Το ΔΝΤ έχει εκφράσει φόβους πως ενδεχομένως να επαναληφθεί η ατυχής εξέλιξη του 2013, όταν η Fed κοινοποίησε την απόφασή της να μειώσει τις αγορές ομολόγων, γεγονός που προκάλεσε άμεσα μαζικές εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές. Πλέον, εκφράζει ανησυχία πως στην περίπτωση που επαναληφθεί η ίδια εξέλιξη, οι αναδυόμενες αγορές θα πληγούν σε μια στιγμή κρίσιμη για την ανάκαμψη των οικονομιών τους.

Προειδοποιεί, επιπλέον, στην έκθεσή του για την αμερικανική οικονομία, πως «θα χρειαστεί πολύ προσεκτική επικοινωνιακή πολιτική στη διαχείριση της μετάβασης σε μια πιο περιοριστική πολιτική», ενώ καλεί τη Fed  «να διαβεβαιώσει ότι θα εξακολουθήσει να προσφέρει ισχυρή στήριξη στην οικονομία κατά την προετοιμασία για τη σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων». Τονίζει, επίσης, ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να μεριμνήσει ώστε να αποφευχθούν «τυχόν παρερμηνείες από τις αγορές, μεγάλη αστάθεια και ανεπιθύμητη στροφή σε ιδιαίτερα αυστηρούς όρους χρηματοδότησης».

Ωστόσο, αναφορικά τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση της πανδημίας για το εσωτερικό της αμερικανικής οικονομίας, το ΔΝΤ επικροτεί τη Fed υπογραμμίζοντας ότι ήταν έως τώρα «εξαιρετικά αποτελεσματική» καθώς στήριξε την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο με τη δέσμευσή της να ανεχθεί βραχυπρόθεσμα πληθωρισμό άνω του 2%. Επικροτεί εξίσου τα σχέδια της κυβέρνησης Μπάιντεν να προχωρήσει σε εκτεταμένες επενδύσεις σε έργα υποδομής, να χορηγήσει βοήθεια στα αμερικανικά νοικοκυριά, να τονώσει τη συμμετοχή περισσότερων ομάδων του πληθυσμού όπως οι γυναίκες και οι νέοι στην αγορά εργασίας, και να βελτιώσει την παραγωγικότητα της εργασίας και της αμερικανικής οικονομίας. Πάντως, υποστηρίζει πως «μια καλύτερη στόχευση των πολιτικών» θα μπορούσε να ενισχύσει τον αντίκτυπο που θα έχουν στη ζήτηση αλλά και στην επίτευξη μεγαλύτερης ισότητας μεταξύ των πολιτών, ενώ παράλληλα μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο παγίωσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Για τις δαπάνες, προτείνει στην κυβέρνηση Μπάιντεν να δώσει προτεραιότητα σε προγράμματα που ενισχύουν ιδιαιτέρως την παραγωγικότητα και τη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού στην αγορά εργασίας, που συνεισφέρουν στη μείωση της φτώχειας και διευκολύνουν τη μετάβαση στην οικονομία με μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα. 

Επιπλέον, το Ταμείο επισημαίνει πως η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι δυνατό να κάνει περισσότερα για να διασφαλίσει υψηλότερα φορολογικά έσοδα, όπως, για παράδειγμα, να καταργήσει τις φοροαπαλλαγές στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, να αυξήσεις τους φόρους των πολιτειών και να προχωρήσει σε φορολογική μεταρρύθμιση σε ό,τι αφορά τους εταιρικούς φόρους, φορολογώντας τα έσοδα και όχι τα κέρδη των εταιρειών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.