ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θαυμαστής του Μάικλ Τζάκσον στη λίστα κυρώσεων του Ηνωμένου Βασίλειου

09:33 - 26 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
Θαυμαστής του Μάικλ Τζάκσον στη λίστα κυρώσεων του Ηνωμένου Βασίλειου
O αντιπρόεδρος της Ισημερινής Γουινέας, ο οποίος λέγεται ότι έχει ξοδέψει 199.000 £ σε ένα γάντι που φορούσε ο Μάικλ Τζάκσον, είναι μεταξύ των πέντε ατόμων που δέχονται νέες κυρώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο Teodoro Obiang Mangue, όπως ονομάζεται, κατηγορείται επίσης για αγορά πολυτελών αρχοντικών και αυτοκινήτων.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντομίνικ Ραμπ δήλωσε ότι οι νέες κυρώσεις στοχεύουν "άτομα που έχουν επενδύσει τις τσέπες τους εις βάρος των πολιτών τους".

Οι τέσσερις άλλοι ήταν από τη Ζιμπάμπουε, τη Βενεζουέλα και το Ιράκ.

"Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να αναγκάσει να λογοδοτήσουν όσους είναι υπεύθυνοι για το διαβρωτικό αποτέλεσμα", δήλωσε ο κ. Ραμπ.

"Η διαφθορά εξαντλεί τον πλούτο των φτωχότερων εθνών, κρατά τους ανθρώπους τους παγιδευμένους στη φτώχεια και δηλητηριάζει το πηγάδι της δημοκρατίας".

Οι κυρώσεις θα επιτρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να επιβάλει πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύσεις ταξιδιού για να αποτρέψει τα κατονομαζόμενα άτομα να διοχετεύουν χρήματα μέσω βρετανικών τραπεζών ή να εισέλθουν στη χώρα.

Ο κ. Obiang είναι γιος του προέδρου της Ισημερινής Γουινέας Teodoro Obiang Nguema Mbasogo και διορίστηκε κυβερνητικός υπουργός το 1998.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι οι έρευνες και οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης έδειξαν ότι έχει ξοδέψει πάνω από 363 εκατομμύρια λίρες από τότε που διορίστηκε, πολύ πάνω από τον κρατικό του μισθό.

Οι υπερβολικές δαπάνες που αναφέρθηκαν για την υποστήριξη των κυρώσεων από αξιωματούχους του Ηνωμένου Βασιλείου λέγεται ότι περιλαμβάνουν ένα αρχοντικό 100 εκατομμυρίων δολαρίων στο Παρίσι, ένα ιδιωτικό τζετ 38 εκατομμυρίων δολαρίων, ένα πολυτελές γιοτ και δεκάδες πολυτελή οχήματα, συμπεριλαμβανομένων Ferraris, Bentleys και Aston Martins.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είπε ότι ο κ. Obiang κατέχει επίσης μια συλλογή από αναμνηστικά του Μάικλ Τζάκσον, συμπεριλαμβανομένου ενός κρυστάλλινου γαντιού 275.000 δολαρίων που φορούσε ο τραγουδιστής στην περιοδεία του ‘Bad’ τη δεκαετία του 1980.

Μεταξύ των άλλων τεσσάρων στόχων ήταν ο επιχειρηματίας της Ζιμπάμπουε, Kudakwashe Regimond Tagwirei, ο οποίος το Ηνωμένο Βασίλειο είπε ότι επωφελήθηκε από την κατάχρηση της περιουσίας με τρόπο που οδήγησε στην επιτάχυνση του αποπληθωρισμού και την αύξηση της τιμής των πρώτων υλών.

Στη Βενεζουέλα, ο Alex Nain Saab Morán και ο Alvaro Enrique Pulido Vargas κατηγορήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο ότι εκμεταλλεύτηκαν δύο δημόσια προγράμματα για φτωχούς πολίτες.

Και ένας επαρχιακός κυβερνήτης στο Ιράκ, ο Nawfal Hammadi Al-Sultan, κατηγορήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο για κατάχρηση δημόσιων πόρων που προορίζονταν για προσπάθειες ανοικοδόμησης. Ο Al-Sultan εκτίει επί του παρόντος ποινή φυλάκισης πέντε ετών στη χώρα.

Περισσότερο από το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ χάνεται από τη διαφθορά κάθε χρόνο, και η διαφθορά αυξάνει το κόστος επιχειρηματικής δραστηριότητας για μεμονωμένες εταιρείες έως και 10%, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.