ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπάιντεν: Υπέρ διαδικασίας για την υπηκοότητα στους «ονειροπόλους» μετανάστες

11:14 - 26 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
Μπάιντεν: Υπέρ διαδικασίας για την υπηκοότητα στους «ονειροπόλους» μετανάστες
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, ανέφερε ότι παραμένει ανυποχώρητος αναφορικά με την ανάγκη κατάρτισης μιας διαδικασίας που θα οδηγεί στην αμερικανική υπηκοότητα για τους λεγόμενους «ονειροπόλους μετανάστες», αλλά «θα φανεί» αν αυτό θα αποτελέσει μέρος του νομοθετικού πακέτου για τον προϋπολογισμό ύψους 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Θα πρέπει να υπάρχει ένας δρόμος που θα οδηγεί στην υπηκοότητα», σημείωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους, επιστρέφοντας από το Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, όπου πέρασε το Σαββατοκύριακο, στον Λευκό Οίκο .

Όσον αφορά τους «ονειροπόλους», πρόκειται για μετανάστες που έφτασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά και προστατεύονται από απέλαση με βάση το πρόγραμμα DACA.

Οι Δημοκρατικοί αισιοδοξούν ότι θα παρέχουν το νομικό καθεστώς για μερικούς μετανάστες στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό ύψους 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που προγραμματίζουν να ψηφίσουν μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που είναι γνωστή ως «συμβιβασμός» με απλή πλειοψηφία, χωρίς βέβαια, να έχουν δημοσιοποιηθεί λεπτομέρειες.

Ερωτηθείς για το αν το αναφερόμενο νομοσχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει και ένα δρόμο προς την υπηκοότητα, ο Μπάιντεν είπε ότι «αυτό θα φανεί».

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών στη Γερουσία κατά τον τρέχοντα μήνα είπαν σε άλλα μέλη ότι το νομοθετικό μέτρο για τον προϋπολογισμό πρόκειται ανοίξει την πόρτα σε νομοθεσία για την υλοποίηση μέτρων αναφορικά με το κλίμα, τις κοινωνικές δαπάνες, καθώς και την παράταση της φοροαπαλλαγής για τα παιδιά.

Το πρόγραμμα DACA καταρτίστηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα, πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, όταν ο Μπάιντεν ήταν ακόμη αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης, όμως βρίσκεται αντιμέτωπο με νέες νομικές προκλήσεις.

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Άντριου Χέινεν, υποστήριξε μία ομάδα αμερικανικών πολιτειών που έχουν καταθέσει μήνυση για τον τερματισμό της εφαρμογής του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι καταρτίστηκε παράνομα από την κυβέρνηση Ομπάμα το 2012.

Ο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του προγράμματος DACA παροτρύνοντας το Κογκρέσο να δρομολογήσει μία διαδικασία που θα οδηγεί στην υπηκοότητα.

Το εν λόγω πρόγραμμα προστατεύει τους συμμετέχοντες σε αυτό από την απέλαση, τους χορηγεί άδεια εργασίας και πρόσβαση στις άδειες οδήγησης και σε μερικές περιπτώσεις, καλύτερη πρόσβαση σε οικονομική βοήθεια, αλλά και στην εκπαίδευση. Το πρόγραμμα, βέβαια, δεν προβλέπει μία διαδικασία για τη χορήγηση της αμερικανικής υπηκοότητας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.