ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

COVAX-Παγκόσμια Τράπεζα: Νέο σχέδιο επίσπευσης προμηθειών εμβολίων στις φτωχότερες χώρες

15:14 - 26 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
COVAX-Παγκόσμια Τράπεζα: Νέο σχέδιο επίσπευσης προμηθειών εμβολίων στις φτωχότερες χώρες
Η Παγκόσμια Τράπεζα από κοινού με το παγκόσμιο πρόγραμμα COVAX για την διανομή εμβολίων κατά του κορονοϊού στις φτωχότερες χώρες κοινοποίησαν σήμερα (26/7) έναν μηχανισμό χρηματοδότησης προς επίσπευση της προμήθειας δόσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες, που τα ποσοστά εμβολιασμών είναι χαμηλά συγκριτικά με εκείνα των πλουσιότερων χωρών.

Ο μηχανισμός δίνει στο COVAX τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει προκαταβολικά αγορές, σε περισσότερο ανταγωνιστικές τιμές, από παρασκευαστές των εμβολίων βάσει της συνολικής ζήτησης στις χώρες χρησιμοποιώντας χρηματοδότηση από την Παγκόσμια Τράπεζα καθώς και από άλλες αναπτυξιακές τράπεζες.

«Η πρόσβαση στα εμβόλια παραμένει η μοναδική μέγιστη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες για την προστασία των πολιτών τους από τις υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας», ανέφερε ο Ντέιβιντ Μάλπας, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Ο μηχανισμός αυτός θα επιτρέψει την παροχή νέων προμηθειών και την επίσπευση της αγοράς εμβολίων από τις χώρες. Επίσης θα προσδώσει διαφάνεια αναφορικά με τη διαθεσιμότητα, τις τιμές και τα προγράμματα παραδόσεων των εμβολίων», υποστήριξε ο ίδιος σε ανακοίνωσή του.

Η συμφωνία της Παγκόσμιας Τράπεζας με το COVAX, που έχει την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (Gavi), θα βοηθήσει τις χώρες που διαθέτουν χαμηλό και μεσαίο εισόδημα να αποκτήσουν πρόσβαση σε παραπάνω δόσεις εμβολίων πλέον των πλήρως χρηματοδοτούμενων δόσεων που ήδη παραλαμβάνουν.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός υλοποιείται εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας για τον αργό ρυθμό των εμβολιασμών σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Σε αυτές τις χώρες μόλις το 1,1% των πολιτών έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση σε σχέση με το 26,9% του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με δεδομένα του Our World in Data.

Οι αρμόδιοι υγείας προειδοποιούν ότι η πανδημία θα εξακολουθήσει να εξαπλώνεται και θα εμφανίζονται νέες μεταλλάξεις αν δεν εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.