ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπλίνκεν: Να σεβαστεί τις δημοκρατικές αρχές ο πρόεδρος της Τυνησίας

09:17 - 27 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
Μπλίνκεν: Να σεβαστεί τις δημοκρατικές αρχές ο πρόεδρος της Τυνησίας
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία εχθές (26/7) με τον πρόεδρο της Τυνησίας, Κάις Σάγεντ, προκειμένου να τον καλέσει να «σεβαστεί τις δημοκρατικές αρχές», έπειτα την παύση του πρωθυπουργού Χισάμ Μασίσι και την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου από τον αρχηγό του κράτους.

Ο Άντονι Μπλίνκεν παρότρυνε τον Τυνήσιο πρόεδρο να «διατηρήσει ανοικτό διάλογο με όλους τους πολιτικούς παράγοντες και με τον τυνησιακό λαό», σημείωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση Τύπου που κοινοποίησε.

Παράλληλα, «ενεθάρρυνε τον πρόεδρο Σάγεντ να σεβαστεί τις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα που αποτελούν θεμέλια της διακυβέρνησης στην Τυνησία».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεσμεύτηκε για αμερικανική στήριξη στην τυνησιακή οικονομία και στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η πορεία της οποίας ήταν το έναυσμα των διαδηλώσεων που ώθησαν τον αρχηγό του κράτους να παύσει τον επικεφαλής της κυβέρνησης και να αναστείλει τις εργασίες της Βουλής.

Η διπλωματία των ΗΠΑ, νωρίτερα χθες, κάλεσε την Τυνησία να μην ακυρώσει την εύθραυστη πρόοδο που έχει καταγραφεί στη νεαρή δημοκρατία.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι το προβληματίζει «ιδιαίτερα» η κατάσταση σε σχέση με τα ΜΜΕ στην Τυνησία, μετά το κλείσιμο του γραφείου του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera του Κατάρl Jazeera του Κατάρ στην Τύνιδα, χωρίς εξήγηση ούτε νομική βάση.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με το ενδεχόμενο οι εξελίξεις στην Τυνησία να χαρακτηριστούν «πραξικόπημα» από την Ουάσινγκτον. Τον όρο αυτό χρησιμοποίησε αμέσως το μεγαλύτερο κόμμα του τυνησιακού κοινοβουλίου, το ισλαμικό Ενάχντα, καταγγέλλοντας τις ενέργειες του αρχηγού του κράτους.

Ο πρόεδρος της Τυνησίας έπαυσε τον υπουργό Άμυνας, την επομένη της αναστολής της λειτουργίας της Βουλής και της αποπομπής του πρωθυπουργού, δημιουργώντας ολοένα και  περισσότερη αβεβαιότητα στην Τυνησία, που δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία και τον αντίκτυπό της.

Ανησυχία προκαλείται από τις εξελίξεις στη διεθνή κοινότητα, η οποία αντιλαμβάνεται το πόσο εύθραυστη παραμένει η δημοκρατία στην Τυνησία, δέκα και χρόνια μετά την έναρξη της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.