ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: Αβέβαιη η παγκόσμια ανάκαμψη μέχρι να καταπολεμηθεί η πανδημία

16:55 - 27 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
ΔΝΤ: Αβέβαιη η παγκόσμια ανάκαμψη μέχρι να καταπολεμηθεί η πανδημία
Σύμφωνα με τις προβλέψεις που παρουσιάζονται στην έκθεση World Economic Outlook (update) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με 6% το 2021 και 4,9% το 2020. Μάλιστα, η έκθεση διατηρεί μεν αμετάβλητη την εκτίμηση από τον Απρίλιο, ωστόσο, εντοπίζει αυξανόμενα ρήγματα στη διαδικασία της ανάκαμψης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση, η πρόσβαση στα εμβόλια έχει κατασθεί ως η γραμμή, που διαχωρίζει την παγκόσμια οικονομία σε δύο μπλοκ: σε αυτούς οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να προσδοκούν σε περισσότερο ομαλοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας αργότερα στη διάρκεια του παρόντος έτους (σχεδόν όλες οι αναπτυγμένες οικονομίες) και σε αυτούς οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων. Παρά ταύτα, προειδοποιεί το ΔΝΤ όσο ο κορονοϊός συνεχίζει να μαίνεται, η ανάκαμψη δεν θα είναι διασφαλισμένη ακόμη και στις χώρες όπου ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων επί του παρόντος βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο. 

Σχετικά με αυτή την ανομοιόμορφη ανάκαμψη, που έρχεται έπειτα από μια άνευ προηγούμενου ύφεση, αρκετοί είναι οι παράγοντες που συντελούν σε αυτήν, όπως η επιτάχυνση της ζήτησης την ώρα όμως που παρατηρούνται τόσο ελλείψεις στα προϊόντα και στις πρώτες ύλες όσο και προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, η αύξηση των τιμών σε βασικά εμπορεύματα, η ευρείας κλίμακας δημοσιονομική στήριξη και η προσαρμοστική νομισματική πολιτική και οι εξοικονομήσεις των νοικοκυριών οι οποίες αναμένεται να υποχωρήσουν, όταν οι οικονομίες θα ανοίξουν περαιτέρω. 

Όπως επισημαίνει το ΔΝΤ, εν μέσω φόβων πως αυτές οι μεταβατικές πιέσεις θα γίνουν πιο επίμονες, ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων είναι δυνατόν να προκαλέσει ενίσχυση των μεσοπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό (οι οποίες προς το παρόν φαίνεται να παραμένουν κοντά στους στόχους των κεντρικών τραπεζών στις περισσότερες οικονομίες). Η έκθεση αναφέρει ότι οι σαφείς θέσεις των κεντρικών τραπεζών και η ερμηνεία τους ως προς τον πληθωρισμό και οι προοπτικές της νομισματικής πολιτικής τους θα συνεχίσουν επηρεάζουν τη διαμόρφωση αυτών των προσδοκιών.  

Σε σχέση με την απασχόληση, το ΔΝΤ σημειώνει ότι αυξήθηκε από τα χαμηλά επίπεδα του β΄ και του γ΄ τριμήνου του 2020, όμως, γενικότερα παραμένει χαμηλότερα από τα προ πανδημίας ποσοστά.

Καταληκτικά, η έκθεση φτάνει στο εξής συμπέρασμα: η παγκόσμια ανάκαμψη δεν είναι εξασφαλισμένη έως ότου η πανδημία καταπολεμηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:35 - 27 Ιουλ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.