ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

WikiLeaks: Δικαστήριο του Ισημερινού αποφάσισε αφαίρεση υπηκοότητας του Ασάνζ

09:13 - 28 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
WikiLeaks: Δικαστήριο του Ισημερινού αποφάσισε αφαίρεση υπηκοότητας του Ασάνζ
Δικαστήριο του Ισημερινού αποφάσισε την ανάκληση της απόφασης ανακληθεί να χορηγηθεί η υπηκοότητα της χώρας στον ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ.

Διοικητικό δικαστήριο του Κίτο αποφάσισε πως, κατά τη διαδικασία χορήγησης υπηκοότητας του Ισημερινού στον Αυστραλό το 2017, έγιναν διαδικαστικά σφάλματα,σύμφωνα με όσα μετέδωσε η εφημερίδα El Comercio εχθές.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ εξακολουθεί να είναι έγκλειστος στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς στο Λονδίνο. Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοσή του.

Ο Ασάνζ κατηγορείται για συνωμοσία με την πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, Τσέλσι Μάνινγκ, προκειμένου να αποκτήσει και να αποκαλύψει τεράστιο όγκο απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων το 2010. Τα έγγραφα, τα οποία αφορούσαν ως επί το πλείστον τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, δημοσιοποιήθηκαν μέσω του WikiLeaks, ενώ ο ίδιος συνεργάστηκε με κορυφαία διεθνή μέσα ενημέρωσης που προχώρησαν σε σειρά αποκαλύψεων.

Εις βάρος του ιδρυτή του ιστότοπου από την αμερικανική κυβέρνηση έχουν ασκηθεί 18 κατηγορίες. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, κρίνει πως έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή πληροφοριοδοτών των ΗΠΑ. Εάν κριθεί ένοχος, ο Τζούλιαν Ασάνζ αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 175 ετών.

Υποστηρικτές του έργου του και οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας, από την πλευρά τους, υπογραμμίζουν ότι είναι δημοσιογράφος-ερευνητής που αποκάλυψε εγκλήματα πολέμου ενώ προειδοποιούν ότι η υπόθεση δημιουργεί πολύ ανησυχητικό νομικό προηγούμενο.

Ο Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2012 προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του. Του χορηγήθηκε άσυλο και έπειτα η υπηκοότητα της χώρας της Λατινικής Αμερικής. Η τότε κυβέρνηση του Ισημερινού σχεδίαζε να του δώσει διπλωματικό καθεστώς, που θα του επέτρεπε να φύγει με ασφάλεια από την πρεσβεία. Όμως έπειτα από την αλλαγή κυβέρνησης στον Ισημερινό, η σχέση ανάμεσα στις αρχές της χώρας και τον Ασάνζ επιδεινώθηκε ραγδαία.

Έπειτα από την ανάκληση το 2019 του ασύλου που του είχε χορηγηθεί η βρετανική αστυνομία μπήκε στον χώρο της πρεσβείας και συνέλαβε βιαίως τον Αυστραλό, ο οποίος κατηγορείτο για παραβίαση των όρων της προσωρινής αποφυλάκισής του από τη δικαιοσύνη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.