ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με 6,5% «έτρεξε» η αμερικανική οικονομία-Μείωση των αιτήσεων επιδότησης ανεργίας

15:39 - 29 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
Με 6,5% «έτρεξε» η αμερικανική οικονομία-Μείωση των αιτήσεων επιδότησης ανεργίας
Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,5% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν αισθητά την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για εξελίξεις που δημιουργούν αισιοδοξία για την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, έπειτα από τις αλλεπάλληλες προκλήσεις που προκάλεσε η πανδημία.

Ειδικότερα, όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένδειξη ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεφύγει σε ένα βαθμό από τα δεσμά της πανδημίας αλλά χρειάζονται πολλά ακόμη να γίνουν προκειμένου να ανακάμψουν πλήρως σε επίπεδο οικονομίας.

Σε ετήσιο επίπεδο το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 6,4% από 6,3% που ήταν το α' τρίμηνο του 2021. Έρευνα της Dow εκτιμούσε ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος θα διαμορφωνόταν στο 8,4%, ενόσω αρκετοί ξένοι οίκοι προσδοκούσαν εκρηκτική ανάπτυξη.

Ωστόσο, στο ελάχιστο επίπεδο βρέθηκε η οικονομία των ΗΠΑ, καταρρέοντας κατά 31,4% στο β' τρίμηνο του 2020, όταν τα πάντα μπήκαν στον «πάγο» και επέστρεψε με ρυθμό 33,4% στο επόμενο τρίμηνο κινούμενη έκτοτε με φυσιολογικούς ρυθμούς. Παρά το γεγονός πως  η παραγωγή παρέμεινε χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα, το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών υποστήριξε ότι η ύφεση που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020 έληξε σε διάστημα μόλις δύο μηνών αργότερα ενώ ήταν η συντομότερη που έχει καταγραφεί.

Σημειώνεται πως ακόμα και η Goldman Sachs αναθεώρησε πτωτικά την εκτίμησή της για την πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ για το γ' τρίμηνο 8,5% από 9,5% που ανέμενε μέχρι πρότινος. Αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός πως η τράπεζα πλέον «βλέπει» χαμηλότερη ενίσχυση στην κατανάλωση κατά το β' εξάμηνο εξαιτίας της πανδημίας και των μεταλλάξεων.

Αιτήσεις Επιδομάτων Ανεργίας

Οι νέες αιτήσεις για επιδότηση ανεργίας στις ΗΠΑ παρουσίασαν πτώση την περασμένη εβδομάδα, υποδεικνύοντας ότι η αγορά εργασίας εξακολουθεί να βελτιώνεται ακόμη και με την μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού να μαίνεται.

Ειδικότερα, οι αιτήσεις ανέργων στα κρατικά προγράμματα ανέρχονταν σε 400.000 την εβδομάδα που τελείωσε στις 24 Ιουλίου, ήτοι 24.000 χαμηλότερα από την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα δεδομένα που γνωστοποίησε το υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη . Οι εκτιμήσεις ανέρχονταν σε 385.000 νέες αιτήσεις.

Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας σε εβδομαδιαίο επίπεδο κινήθηκαν πτωτικά αισθητά από τις αρχές του έτους συγκριτικά με την αυξημένη ζήτηση εργασίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:10 - 29 Ιουλ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.