ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεπέρασε τον στόχο της ΕΚΤ ο πληθωρισμός-Άλμα ανάπτυξης στην ευρωζώνη

12:14 - 30 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
Ξεπέρασε τον στόχο της ΕΚΤ ο πληθωρισμός-Άλμα ανάπτυξης στην ευρωζώνη
Άνοδο μεγαλύτερη του αναμενόμενου κατέγραψε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον μήνα αυτόν, ξεπερνώντας τον στόχο του 2% που θέτει η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 2,2% τον Ιούλιο από 1,9% τον προηγούμενο μήνα, έναντι του 2% που ανέμεναν οι αναλυτές. H άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των τιμών ενέργειας.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως ο πληθωρισμός θα αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες και θα κορυφωθεί πιθανότατα πάνω από το 2,5% προς το τέλος του έτους. 

Πάντως, τα στοιχεία δεν είναι πιθανό να προκαλέσουν ακόμα ανησυχία στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ. Άλλωστε, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζαας είχαν γίνει προειδοποιήσεις για προσωρινή εκτίναξη του πληθωρισμού και είχαν ξεκαθαρίσει πως δεν θα προσαρμόσουν την πολιτική τους.

Ανάπτυξη

Μεγαλύτερη του αναμενομένου, όμως, ήταν και η αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης  το β’ τρίμηνο του 2021.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκε κατά 2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 13,7% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% σε τριμηνιαία και 13,2% σε ετήσια βάση.

Από τις χώρες της ευρωζώνης, η Γερμανία εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης χαμηλότερο του αναμενόμενου (1,5% σε τριμηνιαία βάση και 9,2% σε ετήσια βάση, έναντι ανόδου 2% σε τριμηνιαία και 9,6% σε ετήσια βάση που ανέμεναν οι αναλυτές), ενώ αντιθέτως η γαλλική και η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκαν με υψηλότερο του αναμενόμενου ρυθμό. Συγκεκριμένα, το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,9% σε τριμηνιαία βάση και το ισπανικό κατά 2,8%.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:21 - 30 Ιουλ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.