ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστήμονες προειδοποιούν: Η Βρετανία... επικίνδυνη για νέες μεταλλάξεις

11:11 - 03 Αυγ 2021 | Ειδήσεις
Επιστήμονες προειδοποιούν: Η Βρετανία... επικίνδυνη για νέες μεταλλάξεις
Η χαλάρωση των περιορισμών του Covid-19 στην Αγγλία θέτει ως κίνδυνο την εμφάνιση νέων, δυνητικά πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων του κορονοϊού, προειδοποιούν επιστήμονες.

Η Αγγλία κατάργησε τους περισσότερους από τους τελευταίους περιορισμούς στις 19 Ιουλίου, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και της κοινωνικής απόστασης. Στην Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία εξακολουθούν να ισχύουν ορισμένοι περιορισμοί.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είχε περιγράψει στο παρελθόν τη χαλάρωση των περιορισμών ως «μη αναστρέψιμη».

Ωστόσο, η πολιτική επαναλειτουργίας έχει επικριθεί δημόσια από μια κοινοπραξία περισσότερων από 1.200 επιστημόνων από όλο τον κόσμο.

Μια ανησυχία αφορά τις πιθανές συνέπειες του ξεκλειδώματος της κοινωνίας εν μέσω υψηλών ποσοστών μόλυνσης και ενός μερικώς εμβολιασμένου πληθυσμού, καθώς και ότι η ανάμειξη χωρίς περιορισμούς κάτω από αυτές τις συνθήκες θα μπορούσε να διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται ο ιός.

"Αν σχεδίαζα ένα τεράστιο πείραμα για τη δημιουργία ενός πιο επικίνδυνου ιού, ενός που μπορεί να διασχίσει τα εμβόλιά μας, θα έκανα αυτό που προτείνει να κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο", δήλωσε ο Michael Haseltine, Αμερικανός ιολόγος και πρόεδρος  της ACCESS Health International στην ειδησεογραφική εκπομπή Good Morning Britain τη λεγόμενη «Ημέρα της Ελευθερίας».

«Ο μισός πληθυσμός είναι εμβολιασμένος εν μέσω μιας πανίσχυρης πανδημίας, πράγμα που θα επέτρεπε στον ιό να μάθει πώς να αποφεύγει τα εμβόλιά μας. Αυτό θα έκανα εγώ, και ο υπόλοιπος κόσμος ανησυχεί δικαιολογημένα».

Κάθε φορά που ένα άτομο μολύνεται με Covid-19, περνά από την κατοχή μερικών αντιγράφων του ιού σε εκατοντάδες χιλιάδες ή ακόμη και δεκάδες εκατομμύρια αντίγραφα στο σύστημά του. Όταν ο ιός δημιουργεί ένα αντίγραφο του εαυτού του, υπάρχει πιθανότητα να κάνει ένα λάθος στο νέο αντίγραφο που θα μπορούσε να δώσει ακούσιο πλεονέκτημα στον ιό.

«Ρίχνετε τα ζάρια κάθε φορά που κάποιος μολύνεται», δήλωσε στο CNBC η Charlotte Houldcroft, μια επιστήμονας που εργάζεται για την εξέλιξη των ιών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

«Σε έναν μεγάλο πληθυσμό που συμβαίνουν πολλές μολύνσεις, απλά ρίχνετε τα ζάρια πιο συχνά - κάθε πληθυσμός με πολλούς ανθρώπους να μολύνονται ταυτόχρονα είναι μια ανησυχία, γι 'αυτό προφανώς ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο”

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 29 Ιουλίου, 204.669 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο, μειωμένοι κατά 37% από  την προηγούμενη εβδομάδα.

Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στη θέση της κυβέρνησης σχετικά με την απόφαση για τη χαλάρωση των περιορισμών, αναφερόμενος στα σχόλια του πρωθυπουργού στις 12 Ιουλίου. Τότε, ο Boris Johnson είπε πως η καθυστέρηση της χαλάρωσης των περιορισμών θα σήμαινε και άνοιγμα σε περίοδο με χαμηλότερη θερμοκρασία,  «καθώς ο ιός αποκτά μεγαλύτερο φυσικό πλεονέκτημα και όταν τα σχολεία θα επιστρέφουν».

Προειδοποίησε: «Αυτή η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Αυτή η ασθένεια κορονοϊού συνεχίζει να εγκυμονεί κινδύνους για εσάς και την οικογένειά σας ».

Ο Houldcroft είπε στο CNBC ότι δεν είναι σαφές πώς ο κορονοϊός θα ανταποκριθεί στην «ανοσολογική πίεση πολλών εμβολιασμένων ανθρώπων».

«Τα εμβόλια είναι πολύ ισχυρά - προλαμβάνουν νέες μολύνσεις», είπε. "Αλλά ασκούν επίσης μεγάλη πίεση επιλογής για τον ιό, οπότε κάθε ιός που εμφανίζει μια μετάλλαξη που τον καθιστά καλύτερο να μολύνει εμβολιασμένους ανθρώπους θα έχει ένα πλεονέκτημα."

Η Christina Pagel, διευθύντρια της μονάδας κλινικής επιχειρησιακής έρευνας στο UCL του Λονδίνου, είπε στο CNBC μέσω τηλεφώνου ότι «υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος» να εμφανιστεί μια ανθεκτική στο εμβόλιο παραλλαγή στην Αγγλία μετά την απόφαση της κυβέρνησης να χαλαρώσει τους περιορισμούς.

"Αλλά είναι ολόκληρη η Ευρώπη, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, όπου οι μολύνσεις αυξάνονται παντού - όλες αυτές οι χώρες υψηλού εισοδήματος βρίσκονται στην ίδια κατάσταση και μια παραλλαγή ανθεκτική στα εμβόλια θα μπορούσε να προκύψει σε οποιαδήποτε από αυτές", είπε, σημειώνοντας ότι μια τέτοια παραλλαγή θα μπορούσε «πραγματικά να απογειωθεί» σε πολύ πυκνοκατοικημένες, καλά εμβολιασμένες πολιτείες και πόλεις.

Κίνδυνοι ταξιδιού

Η επαναλειτουργία των διεθνών ταξιδιών καθιστά δύσκολο τον περιορισμό μεταλλαγμένων εκδοχών του Covid-19, προειδοποίησε η Pagel. Σε μια σύνοδο κορυφής νωρίτερα αυτόν τον μήνα, υποστήριξε ότι λόγω της θέσης του Ηνωμένου Βασιλείου ως παγκόσμιου ταξιδιωτικού κόμβου, κάθε παραλλαγή που θα γίνει κυρίαρχη στην Αγγλία που μόλις άνοιξε πιθανότατα θα εξαπλωθεί στον υπόλοιπο κόσμο.

«Το είδαμε με την Άλφα και είμαι απολύτως βέβαιη ότι συμβάλλαμε στην άνοδο της Δέλτα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική», είπε τότε.

Μιλώντας στο CNBC, η Pagel είπε ότι θα ήθελε να δει τις χώρες να συντονίζονται περισσότερο στους περιορισμούς των συνόρων τους, σημειώνοντας ότι στην Ευρώπη, ορισμένες χώρες είχαν απαγορεύσει την είσοδο των Βρετανών ενώ άλλες τους καλωσόριζαν.

Το Σαββατοκύριακο μετά την άρση των περιορισμών ήταν το πιο πολυάσχολο για τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια στο Ηνωμένο Βασίλειο από την έναρξη της πανδημίας, ανέφερε το BBC. Το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου δήλωσε ότι περίμενε 60.000 επιβάτες να αναχωρούν την ημέρα, ενώ το αεροδρόμιο Gatwick της πρωτεύουσας περίμενε 250 πτήσεις κάθε μέρα. Εν μέσω της κρίσης, ο αριθμός των πτήσεων μειώθηκε στο χαμηλό των 15 ημερησίως στο Gatwick, σύμφωνα με το BBC.

Εν τω μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα επιτρέπεται η επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών από το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 2 Αυγούστου. Οι επιβάτες που φθάνουν από χώρες της «πορτοκαλί λίστας» που έχουν εμβολιαστεί πλήρως στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ θα εξαιρούνται από την καραντίνα κατά την άφιξή τους στην Αγγλία. από εκείνη την ημερομηνία.

Η Pagel είπε ότι το να επιτρέπεται στους εμβολιασμένους να παραλείπουν την καραντίνα δεν ήταν "καλή ιδέα", καθώς τα εμβολιασμένα άτομα με την παραλλαγή Δέλτα μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό πολύ εύκολα.

«Εξ ορισμού, αυτό που μας ανησυχεί είναι ο Covid που μπορεί να επηρεάσει τα εμβολιασμένα άτομα. Δεν νομίζω ότι η ταξιδιωτική μας πολιτική αυτό το καλοκαίρι θα κάνει κάτι για τις νέες παραλλαγές », είπε. «Πρέπει να ελπίζουμε ότι είμαστε τυχεροί, και μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι καμία από τις παραλλαγές που υπάρχουν ακόμη δεν είναι εντελώς ανθεκτική στα εμβόλια. Απλώς πρέπει να περιμένουμε και να δούμε γιατί τελικά, το αν θα προκύψει μια τέτοια παραλλαγή, είναι τυχαίο».

Η Covid-19 «δεν έχει τελειώσει»

Μιλώντας στο CNBC μέσω τηλεφώνου, ο Haseltine είπε ότι μια παραλλαγή ανθεκτική στα εμβόλια είχε ήδη εμφανιστεί.

«Αυτό είναι η δέλτα», είπε. «Το εμβόλιο δεν ήταν ποτέ 100% αποτελεσματικό έναντι της πρώτης παραλλαγής, αλλά καθώς εμφανίζονται νέες παραλλαγές, η αποτελεσματικότητά τους έχει μειωθεί».

Την περασμένη εβδομάδα, το Ισραηλινό Υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι το εμβόλιο Pfizer-BioNTech ήταν μόλις 39% αποτελεσματικό κατά της παραλλαγής δέλτα, αλλά σημείωσε ότι παρέχει ισχυρή προστασία από σοβαρές ασθένειες και νοσηλεία.

«Δεν είμαστε καθόλου κοντά στο όριο του πόσο κακός μπορεί να είναι αυτός ο ιός», δήλωσε ο Haseltine, ο οποίος ερευνά την εξέλιξη του Covid-19. «Ο ξάδερφός του MERS σκοτώνει έναν στους τρεις ανθρώπους που μολύνει, όχι έναν στους 200. Έτσι, αυτοί οι ιοί μπορούν να γίνουν πολύ χειρότεροι ... Ο ιός έχει πολλά, πολλά διαφορετικά εργαλεία στη διάθεσή του, και αν πρέπει να σκοτώσει, να μεταδώσει, θα το κάνει.”

Ο MERS, ο οποίος σημαίνει αναπνευστικό σύνδρομο Μέσης Ανατολής, εμφανίστηκε στη Σαουδική Αραβία το 2012 και μόλυνε τουλάχιστον 2.494 άτομα σε 27 χώρες. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο MERS - ένας τύπος κορονοϊού - προκάλεσε 858 θανάτους, με αποτέλεσμα να έχει ποσοστό θνησιμότητας 35%. Ο MERS είναι πολύ λιγότερο μολυσματικός από τον Covid-19.

“Αυτά είναι πολύ αρχαία πλάσματα”, είπε ο Haseltine. «Παλεύετε δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης όταν προσπαθείτε να καταλάβετε και να προβλέψετε τι πρόκειται να συμβεί. Αυτοί οι ιοί έχουν δυνατότητες χειραγώγησης του ανοσοποιητικού μας συστήματος».

Ο Haseltine έχει καταγράψει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 35 διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους ο Covid-19 είναι σε θέση να αποφύγει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα-αλλά είπε ότι ο ιός «δεν έχει τελειώσει».

«Είναι σαν ένας διαρρήκτης που μπαίνει στο σπίτι σας και κόβει τον συναγερμό πυρκαγιάς», είπε. «Η μόνη του δουλειά είναι να βγει με τα κλεμμένα και να πάει στο διπλανό σπίτι. Όσο περισσότερα εμπόδια βάζετε, τόσο πιο έξυπνοι γίνονται. Δεν είμαι αισιόδοξος ότι βρισκόμαστε στο τέλος της παραλλαγής - είμαι εύλογα βέβαιος ότι νέες παραλλαγές είναι ήδη εκεί έξω».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.