ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμμαχία Twitter με διεθνή πρακτορεία απέναντι στα Fake News

13:38 - 10 Αυγ 2021 | Ειδήσεις
Συμμαχία Twitter με διεθνή πρακτορεία απέναντι στα Fake News
Η γνωστή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Twitter προχωρά σε συνεργασία με τα πρακτορεία ειδήσεων Reuters και Associated Press με σκοπό να σταματήσει την διασπορά ψευδών ειδήσεων στον ιστότοπό της.
Η μάχη κατά των ψευδών ειδήσεων είναι τα τελευταία χρόνια ένα φλέγον ζήτημα στο διαδίκτυο. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι ψευδές ειδήσεις διαδίδονται ραγδαία και γίνονται viral με αποτέλεσμα να παραπληροφορείται μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων.
 
Το Twitter έχει προχωρήσει ξανά σε ενέργειες για να αποτρέψει την διασπορά ψευδών ειδήσεων, επιστρατεύοντας τόσο την ομάδα επιμέλειας που διαθέτει όσο και τους ίδιους τους χρήστες μέσω του Birdwatch (υπηρεσία η οποία επιτρέπει σε εθελοντές να μαρκάρουν μία είδηση ως ψευδή). Είναι εξαιρετικά δύσκολο όμως να ελεγχθεί αποτελεσματικά η πληροφορία αν σκεφτούμε ότι αντιστοιχούν 1500 συντονιστές για κοντά 200 εκατομμύρια χρήστες. H ομάδα του Twitter έχει άλλωστε και το ανεξάρτητο έργο να ελέγχει αν το περιεχόμενο των tweets παραβιάζει τους όρους της κοινότητας μέσω παραπληροφόρησης ή ανάρτησης ευαίσθητου περιεχομένου.
 
Η καινοτομία λοιπόν βρίσκεται στο ότι το Twitter θα συνεργαστεί για πρώτη φορά (τουλάχιστον επισήμως) με πρακτορεία για να μπορεί να αντεπεξέλθει καλύτερα στην διαχείριση του τεράστιου όγκου πληροφορίας που διακινείται στην πλατφόρμα. Συγκεκριμένα, θα προσπαθήσουν να ελέγχουν τις αγγλόφωνες, για αρχή, ειδήσεις όταν αυτές βρίσκονται ακόμα στο επίπεδο της αναπτυσσόμενης συζήτησης. Πριν καταφέρουν να γίνουν viral, τα πρακτορεία θα τις συνοδεύουν με έγκυρες πηγές που τις ενισχύουν ή τις καταρρίπτουν. Οι ειδήσεις θα πλαισιώνονται πλέον πολύ πιο αποτελεσματικά και γρήγορα με τη βοήθεια των πρακτορείων.
 
Οι αντιπρόσωποι των ανταγωνιστικών πρακτορείων Hazel Baker του Reuters και  Tom Januszewski του Associated Press, τόνισαν με τις δηλώσεις τους πως εφόσον αυτή η συνεργασία επιτρέπει να ελέγχονται πιο αποτελεσματικά τα δεδομένα, ενισχύει μια από τις βασικές αρχές της δημοσιογραφίας, αυτή της ορθής πληροφόρησης. Θεωρούν επομένως υψίστης σημασίας το να συμβάλουν σε αυτή την κίνηση.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.