ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ-Γερουσία: Πέρασε το πακέτο-μαμούθ $1 τρισ. για υποδομές

19:01 - 10 Αυγ 2021 | Ειδήσεις
ΗΠΑ-Γερουσία: Πέρασε το πακέτο-μαμούθ $1 τρισ. για υποδομές
Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε σήμερα το τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων στις υποδομές του Τζο Μπάιντεν, ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, προσφέροντας μια μεγάλη επιτυχία στον Δημοκρατικό πρόεδρο, ο οποίος θα πρέπει ωστόσο να περιμένει ακόμη την τελική ψηφοφορία στην κάτω βουλή για να διεκδικήσει τη νίκη, αλλά και στη δικομματική ομάδα των γερουσιαστών που το διαπραγματεύονταν επί μήνες.

Το σχέδιο εγκρίθηκε με 69 ψήφους υπέρ έναντι 30 κατά, με την υποστήριξη περισσότερων του ενός τρίτου των Ρεπουμπλικανών -- σπάνιο γεγονός σε ένα Κογκρέσο βαθιά διαιρεμένο πολιτικά. 

Το κείμενο αναμένεται τώρα να τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία επίσης ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς αλλά όπου το μέλλον του είναι πιο αβέβαιο διότι έχουν προκύψει διαφωνίες μεταξύ της αριστερής και της κεντρώας πτέρυγας του κόμματος.

Το τεράστιο πακέτο διμερών υποδομών, που ονομάζεται Infrastructure Investment and Jobs Act, είναι το αποκορύφωμα των εκτεταμένων και επίπονων διαπραγματεύσεων μεταξύ μιας δικομματικής ομάδας γερουσιαστών και της κυβέρνησης Μπάιντεν. Σύμφωνα με αυτό, θα διατεθούν 550 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες ομοσπονδιακές δαπάνες για πέντε χρόνια.

Θα επενδυθούν κατά σειρά:

  • 110 δισεκατομμύρια δολάρια για δρόμους, γέφυρες και μεγάλα έργα
  • 66 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιβατικούς και εμπορευματικούς σιδηροδρόμους
  • 65 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση του ηλεκτρικού δικτύου
  • 65 δισεκατομμύρια δολάρια για την επέκταση της ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο
  • 39 δισεκατομμύρια δολάρια για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των συστημάτων διαμετακόμισης.

Μεταξύ πολλών άλλων προτεραιοτήτων, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης 55 δισεκατομμύρια δολάρια για υποδομές νερού, από τα οποία τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια θα κατευθυνθούν προς την αντικατάσταση των σωλήνων μολύβδου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.