ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurostat:Πτώση 18% στις εισαγωγές της ΕΕ από το Ηνωμένο Βασίλειο

16:16 - 13 Αυγ 2021 | Ειδήσεις
Eurostat:Πτώση 18% στις εισαγωγές της ΕΕ από το Ηνωμένο Βασίλειο
Οι εισαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Ηνωμένο Βασίλειο έπεσαν κατά 18% σε ετήσια βάση το α' εξάμηνο, έπειτα από την εμπορική συμφωνία για την περίοδο μετά το Brexit και την εφαρμογή της την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα επίσημα ευρωπαϊκά στατιστικά δεδομένα τα οποία δημοσιοποιήθηκαν σήμερα (13/8).

Κατά τη Eurostat, οι βρετανικές εξαγωγές προς την ΕΕ, κινήθηκαν πτωτικά, σε όρους αξίας, κατά 18,2% τους πρώτους έξι μήνες του 2021, συγκριτικά με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Τα δεδομένα διαφέρουν από εκείνα που γνωστοποίησε χθες, Πέμπτη, το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής, σύμφωνα με το οποίο οι (βρετανικές) εξαγωγές αγαθών προς την ΕΕ, εξαιρουμένων των πολύτιμων μετάλλων, ήταν μεγαλύτερες τον Μάιο και τον Ιούνιο συγκριτικά με το προ-Brexit επίπεδο.

Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία χρησιμοποιεί διαφορετικές μεθόδους από εκείνη της Βρετανίας για τη μέτρηση του διασυνοριακού εμπορίου, γεγονός που μπορεί να οδηγεί σε αποκλίνουσες εκτιμήσεις.

Οι εξαγωγές της ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο, αντίθετα, ενισχύθηκαν κατά 5,5% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο, κατά τη Eurostat.

Επομένως, το εμπορικό πλεόνασμα των κρατών-μελών με τον γείτονά τους από την άλλη πλευρά της Μάγχης αυξήθηκε στα 69,6 δισεκ. ευρώ για την περίοδο αυτή, έναντι 47,8 δισεκ. το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

Ανάμεσα στους δέκα κυριότερους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο (τρίτο στην κατάταξη) αποτελεί την εξαίρεση: όλοι οι άλλοι (Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες, Ελβετία, Ρωσία, Τουρκία, Ιαπωνία, Νορβηγία, Νότια Κορέα και Ινδία) είδαν τις εξαγωγές τους προς το ευρωπαϊκό μπλοκ να αυξάνονται.

Οι εξαγωγές της ΕΕ, στον αντίποδα, αυξήθηκαν προς κάθε μία από αυτές τις δέκα χώρες.

Συνολικά, τα δεδομένατης Eurostat δείχνουν μια αύξηση 22,3% των ευρωπαϊκών εξαγωγών τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, στα 188,3 δισεκ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, οι εισαγωγές της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 29,6% φθάνοντας τα 173,5 δισεκ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.