ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΗΕ: Έκκληση για απαγόρευση του αναγκαστικού επαναπατρισμού Αφγανών

13:25 - 17 Αυγ 2021 | Ειδήσεις
ΟΗΕ: Έκκληση για απαγόρευση του αναγκαστικού επαναπατρισμού Αφγανών
Έκκληση να απαγορευτούν οι αναγκαστικές επιστροφές Αφγανών υπηκόων στη χώρα τους, περιλαμβανομένων εκείνων που η αίτηση ασύλου τους έχει απορριφθεί, απηύθυνε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

Αναλυτικότερα, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει κάθε υποστήριξη στους Αφγανούς, η χώρα των οποίων βρίσκεται και πάλι υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν.

"Ως συνέπεια της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μεγάλα τμήματα της χώρας και της τρέχουσας επείγουσας ανθρωπιστικής κατάστασης, η HCR καλεί τα κράτη να βάλουν τέλος στις αναγκαστικές επιστροφές Αφγανών υπηκόων για τους οποίους είχε αποφασιστεί προηγουμένως ότι δεν χρειάζονταν νομική προστασία", δήλωσε εκπρόσωπος της Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, η Σάμπια Μαντού, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Σε μια ανακοίνωση, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών καλεί να "απαγορευθούν οι αναγκαστικές επιστροφές Αφγανών υπηκόων" και εκφράζει την ικανοποίησή της για τα μέτρα που έλαβαν πρόσφατα πολλά κράτη προκειμένου να αναστείλουν προσωρινά τις απελάσεις αιτούντων άσυλο που η αίτησή τους έχει απορριφθεί.

"Από τις αρχές του έτους, περισσότεροι από 550.000 Αφγανοί έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας λόγω της σύγκρουσης και της ανασφάλειας. Αν μέχρι τώρα οι άμαχοι έφευγαν σποραδικά και σε μικρό αριθμό προς τις γειτονικές του Αφγανιστάν χώρες, [τώρα] η κατάσταση εξελίσσεται ραγδαία", είπε η Μαντού.

"Ο φόβος που κυρίευσε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού είναι βαθύς και, δεδομένου του παρελθόντος, απολύτως κατανοητός", δήλωσε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ, ο Ρούπερτ Κόλβιλ, που ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου μαζί με τη Μαντού.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε επίσης φόβους για την ασφάλεια χιλιάδων Αφγανών που έχουν εργαστεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

"Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την ασφάλεια χιλιάδων Αφγανών που έχουν εργαστεί για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη τη χώρα, και έχουν βοηθήσει να βελτιωθούν οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων", είπε ο Κόλβιλ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.