ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιράν: Η πρεσβεία στην Καμπούλ παραμένει ανοικτή

14:29 - 17 Αυγ 2021 | Ειδήσεις
Η πρεσβεία του Ιράν στην Καμπούλ παραμένει ανοικτή και σε πλήρη λειτουργία, σύμφωνα με δημοσιεύματα των κρατικών ΜΜΕ. Η Τεχεράνη χαιρέτισε τη "στρατιωτική αποτυχία" των Ηνωμένων Πολιτειών, και υπ΄αριθμόν ένα εχθρού της, καθώς αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Αφγανιστάν.

Ορισμένες χώρες απομακρύνουν το προσωπικό των πρεσβειών τους από την Καμπούλ λόγω ανησυχιών για την κατάσταση ασφαλείας έπειτα από την κατάληψη της πόλης από τους Ταλιμπάν,που οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στο αεροδρόμιο σε μια προσπάθεια να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Το σιιτικό Ιράν είναι εχθρός των σουνιτών Ταλιμπάν στο γειτονικό Αφγανιστάν, όμως τα τελευταία χρόνια οι αξιωματούχοι του έχουν συναντήσει ανοικτά ηγέτες των Ταλιμπάν. Τον Ιούλιο, το Ιράν φιλοξένησε μια συνάντηση εκπροσώπων της αφγανικής κυβέρνησης με μια υψηλού επιπέδου πολιτική επιτροπή των Ταλιμπάν.

"Η πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Καμπούλ είναι ανοικτή και σε πλήρη λειτουργία. Το γενικό προξενείο του Ιράν στη Χεράτ είναι επίσης ανοικτό και σε λειτουργία", ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA, χωρίς, ωστόσο, να επεκταθεί.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσί, δήλωσε τη Δευτέρα (16/8) πως "η στρατιωτική αποτυχία" των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν και η αποχώρηση των δυνάμεών τους προσφέρει μια ευκαιρία για την εγκαθίδρυση βιώσιμης ειρήνης στη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα.

Οι Ταλιμπάν διέταξαν τους μαχητές τους να είναι πειθαρχημένοι και να μην εισέλθουν σε διπλωματικά κτίρια ούτε να πειράξουν οχήματα των πρεσβειών, ανέφερε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της οργάνωσης.

Την Κυριακή ο Χατιμπζαντέχ υποστήριξε πως το Ιράν είχε περιορίσει τη λειτουργία των προξενείων του στις αφγανικές πόλεις Μαζάρ-ι-Σαρίφ, Τζαλαλαμπάντ και Κανταχάρ.

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.