ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σημαντική ποσότητα αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στα χέρια των Ταλιμπάν

08:16 - 18 Αυγ 2021 | Ειδήσεις
Σημαντική ποσότητα αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στα χέρια των Ταλιμπάν
Αμερικανικά όπλα βρίσκονται στα χέρια των Ταλιμπάν, παραδέχτηκε ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Μια μεγάλη ποσότητα έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν και προφανώς δεν περιμένουμε ότι θα μας την επιστρέψουν», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λευκό Οίκο, απαντώντας σε ερώτηση για τον αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό στο Αφγανιστάν.

Μερικές εβδομάδες πριν από την 20ή επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, το οπλοστάσιο αυτό επιδεικνύεται σε βίντεο με υπερηφάνεια από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εξακολουθούν να διατηρούν στενές σχέσεις με την Αλ Κάιντα. 

Πριν από δύο ημέρες ανέβασαν ένα βίντεο στο οποίο παρελαύνουν γύρω από αμερικανικά ελικόπτερα "Black Hawk" του αφγανικού στρατού στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ, στον νότο της χώρας.

Ο οπλισμός αυτός θα βοηθήσει τους Ταλιμπάν να «ενισχύσουν την εξουσία τους» όπως εκτίμησε πρόσφατα ο Ραφαέλ Παντούτσι, ειδικός στο S. Rajaratnam School of International Studies της Σιγκαπούρης.

«Αυτά τα 'Black Hawks' δεν δόθηκαν στους Ταλιμπάν. Δόθηκαν στις αφγανικές δυνάμεις» ανέφερε ο Σάλιβαν και αυτό κατόπιν αιτήματος του προέδρου Ασράφ Γάνι που τράπηκε σε φυγή. 

Υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε "κάνει την επιλογή" να απαντήσει σε αυτό το αίτημα, έχοντας επίγνωση του κινδύνου ότι αυτά τα ελικόπτερα μπορεί να πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.