ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η οικονομία της Ιαπωνίας ανέκαμψε πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

17:26 - 18 Αυγ 2021 | Ειδήσεις
Η οικονομία της Ιαπωνίας ανέκαμψε πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Η οικονομία της Ιαπωνίας ανέκαμψε πιο γρήγορα από το αναμενόμενο μετά την πτώση της, που προκλήθηκε από την πανδημία στο διάστημα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Τα επίσημα νούμερα δείχνουν ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναπτύχθηκε δύο φορές πιο γρήγορα από τις προβλέψεις του Απριλίου μέχρι τον Ιούνιο.

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η ανάπτυξη θα είναι μικρή αυτό το τρίμηνο αφού η χώρα ξαναμπήκε σε φάση έκτακτης ανάγκης λόγω των υψηλών κρουσμάτων κορονοϊού.

Ταυτοχρόνως, όπως μεταδίδει το BBC, νέα δεδομένα δείχνουν ότι η οικονομική ανάκαμψη του μεγαλύτερου γείτονά της, της Κίνας, αρχίζει να μειώνεται.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε κατά 1.3% στο δεύτερο τρίμηνο του χρόνου. Αυτή η αύξηση ήρθε μετά την πτώση ύψους 3.7% τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Οι τελευταίοι αριθμοί ήταν πολύ καλύτεροι από την αύξηση 0.7% που αναμενόταν και ήρθε ως αποτέλεσμα δαπανών από ανθρώπους και εταιρείες που αυξήθηκαν μετά από την πανδημία.

Ωστόσο, η ανάκαμψη της Ιαπωνίας παραμένει αρκετά πιο αργή από άλλες αναπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ που παρουσίασε μία αύξηση 6.5% στο ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου.

Η αδύναμη ανάκαμψη της Ιαπωνίας υποδεικνύει τις δυσκολίες της κυβέρνησης να περιορίσει την πανδημία.

“Έχω ανάμεικτα συναισθήματα για αυτό το αποτέλεσμα του ΑΕΠ” δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Yasutoshi Nishimura.

“Η προτεραιότητά μας είναι να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού. Είναι πολύ κακό για την οικονομία να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση” πρόσθεσε.

Το 2020, η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε κατά 4.8% τον χρόνο. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη μείωση εδώ και πάνω από δέκα χρόνια.

Η οικονομία της Ιαπωνίας ανέκαμψε από την περσινή πτώση, λόγω των υψηλών εξαγωγών. Ωστόσο, το αργό πρόγραμμα εμβολιασμού και κάποια έκτακτα μέτρα έχουν επηρεάσει αρνητικά την κατανάλωση.

Ταυτοχρόνως, μία ραγδαία αύξηση στα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα σε άλλα μέρη της Ασίας έχει διακόψει την εφοδιαστική αλυσίδα για κάποιους Ιαπωνικούς παραγωγούς. Αυτό μπορεί να μειώσει την παραγωγή των εργοστασίων και την ήδη ευαίσθητη ανάκαμψη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.