ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Federal Reserve: Προετοιμάζεται για έναρξη του tapering φέτος

22:40 - 18 Αυγ 2021 | Ειδήσεις
Federal Reserve: Προετοιμάζεται για έναρξη του tapering φέτος
Τα στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ προετοιμάζονται να μειώσουν τον ρυθμό των μηνιαίων αγορών ομολόγων πιθανότατα πριν το τέλος του έτους, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης, όπου οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) ψήφισαν τη διατήρηση των επιτοκίων κοντά στο μηδέν, εκφράζοντας αισιοδοξία για τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης.

Η ανακοίνωση της FOMC επισημαίνει πως οι κεντρικοί τραπεζίτες ήθελαν να είναι σαφές ότι η μείωση, το λεγόμενο tapering, δεν είναι πρόδρομος μιας επικείμενης αύξησης επιτοκίων.

«Οι περισσότεροι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι, υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία εξελίσσεται σε μεγάλο βαθμό όπως αναμένουν, θα ήταν σκόπιμο να αρχίσει να μειώνεται ο ρυθμός των αγορών περιουσιακών στοιχείων φέτος», σημειώνεται, ενώ υποστηρίζεται ότι η οικονομία έχει φτάσει στον στόχο πληθωρισμού ενώ είναι «κοντά σε επίπεδο ικανοποίησης» όσον αφορά την πρόοδο της αύξησης της απασχόλησης.

Βέβαια, τα μέλη της επιτροπής διευκρινίζουν την ανάγκη «να επιβεβαιωθεί η απουσία οποιασδήποτε μηχανικής σύνδεσης μεταξύ του χρόνου μείωσης και μιας ενδεχόμενης αύξησης των επιτοκίων».

Σημειώνεται πως μετά τη συνεδρίαση στις 27-28 Ιουλίου, η επιτροπή είχε υπογραμμίσει ότι η οικονομία είχε σημειώσει «πρόοδο» προς τους διπλούς στόχους του βιώσιμου πληθωρισμού γύρω στο 2% και της πλήρους απασχόλησης. Η ανακοίνωση επεσήμανε, παράλληλα, ότι το σημείο αναφοράς για «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος» δεν έχει επιτευχθεί, βέβαια, οι αγορές μετέφρασαν την ανακοίνωση σαν πρόθεση για την έναρξη της μείωσης της νομισματικής στήριξης σύντομα.

Άλλωστε, η αγορά είναι εν αναμονή ανακοίνωσης από τον Τζερόμ Πάουελ για το tapering σε ένα ή δύο μήνες, με τη διαδικασία να ξεκινά πριν από το τέλος του 2021.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.