ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθερό το ποσοστό τρομοκρατικών επιθέσεων στην ΕΕ και το 2020

18:07 - 20 Αυγ 2021 | Ειδήσεις
Σταθερό το ποσοστό τρομοκρατικών επιθέσεων στην ΕΕ και το 2020
Στα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής πολιτικών ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, πρόκειται να παρουσιασθούν τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης της Europol σχετικά με την κατάσταση και τις τάσεις της τρομοκρατίας στην ΕΕ, το 2020!

Ως βασικό συμπέρασμα προβάλλεται ότι, παρότι το ποσοστό τρομοκρατικών επιθέσεων στην ΕΕ παρέμεινε σταθερό το 2020, οι εξτρεμιστές προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την πανδημία για να διαδώσουν προπαγάνδα μίσους μέσω Διαδικτύου.

Σύμφωνα με την Έκθεση, το 2020 καταγράφηκαν 57 ολοκληρωμένες, αποτυχημένες και ματαιωμένες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σύγκριση με 55 το 2019.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ υπέστησαν 10 τζιχαντιστικές επιθέσεις, οι οποίες διαπράχθηκαν από μεμονωμένους δράστες στην Αυστρία, στη Γαλλία και στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την Europol, όλες οι τζιχαντιστικές επιθέσεις διαπράχθηκαν από μεμονωμένους δράστες. Τέσσερις από τις 10 επιθέσεις που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία διαπράχθηκαν από ευρωπαίους πολίτες. Ορισμένοι μεμονωμένοι δράστες πιθανόν ριζοσπαστικοποιήθηκαν στο διαδίκτυο, με την πανδημία να αποτελεί έναν πρόσθετο παράγοντα άγχους, ενθαρρύνοντας ενδεχομένως τα ευάλωτα άτομα να στραφούν στη βία.

20210715PHT08520 original

Αν και αντιπροσωπεύουν μόνο το ένα έκτο όλων των επιθέσεων στην ΕΕ, οι τζιχαντιστές ευθύνονται για πάνω από τους μισούς θανάτους (12) και σχεδόν όλους τους τραυματισμούς (47). Ο συνολικός αριθμός θανάτων και τραυματισμών στην ΕΕ διπλασιάστηκε από 10 θανάτους και 27 τραυματισμούς το 2019 σε 21 θανάτους και 54 τραυματισμούς το 2020.

14 εθνικιστικές και αποσχιστικές επιθέσεις έλαβαν χώρα στη Γαλλία και στην Ισπανία, ενώ 24 επιθέσεις διαπράχθηκαν από ακροαριστερές ή αναρχικές οργανώσεις ή μεμονωμένα άτομα, όλες στην Ιταλία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, επρόκειτο για επιθέσεις σε δημόσια ή ιδιωτική περιουσία, όπως χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα και κυβερνητικά κτίρια.

Το 2020, τρία κράτη μέλη (Γερμανία, Βέλγιο και Γαλλία) υπέστησαν τέσσερις τρομοκρατικές απόπειρες υποκινούμενες από ακροδεξιό εξτρεμισμό. Μόνο μία, ωστόσο, ολοκληρώθηκε.

Αριθμός τζιχαντιστικών τρομοκρατικών επιθέσεων στην ΕΕ

odsifrgdtjhrgtrf

449 άτομα συνελήφθησαν ως ύποπτοι για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία το 2020, καταγράφοντας σημαντική μείωση σε σχέση με το 2019 (1.004).

Είναι άγνωστο ακόμα αν η μείωση αυτή οφείλεται σε μειωμένη τρομοκρατική δραστηριότητα ή στις περιορισμένες επιχειρησιακές ικανότητες των αστυνομικών αρχών εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Εικάζεται, ωστόσο, ότι ο εγκλεισμός λόγω της πανδημίας και το κλείσιμο δημόσιων χώρων, όπως τα εμπορικά κέντρα, οι θρησκευτικοί χώροι και τα γήπεδα, οδήγησαν στη μείωση της χρήσης εκρηκτικών σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η πλειονότητα των επιθέσεων πραγματοποιήθηκε με τη χρήση μαχαιριών, οχημάτων και εμπρησμού. Χρήση πυροβόλων όπλων έγινε μόνο κατά την ακροδεξιά τρομοκρατική επίθεση στο Χανάου (Γερμανία) τον Φεβρουάριο και στην τζιχαντιστική επίθεση στη Βιέννη τον Νοέμβριο.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.