ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η μετάλλαξη Δέλτα «φρενάρει» το tapering των κεντρικών τραπεζών Κύριο

19:23 - 21 Αυγ 2021 | Ειδήσεις
Η μετάλλαξη Δέλτα «φρενάρει» το tapering των κεντρικών τραπεζών
Η πολυαναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, καθώς και η μείωση των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων (το λεγόμενο tapering), ίσως τελικά δεν έρθουν όσο γρήγορα περιμένει η επενδυτική κοινότητα. Οι ανησυχίες για τη μετάλλαξη Δέλτα θα μπορούσαν να προκαλέσουν αστάθεια στην αγορά, ενισχύοντας το μοτίβο της «αρνητικής προστασίας», όπως επισημαίνει σε νέο της report η UBS, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οποιαδήποτε ανάκληση υποστήριξης από τις κεντρικές τράπεζες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ελβετικός οίκος παραθέτει ορισμένα πρόσφατα στοιχεία, τα οποία φαίνεται να στηρίζουν την παραπάνω πρόβλεψη. Ο δείκτης MSCI All Country World υποχώρησε κατά 0,8% την περασμένη Τρίτη (17/8), μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, αλλά και λόγω των επενδυτικών φόβων για εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού.

Την Τετάρτη (18/8), ο δείκτης έχασε 0,6% μετά τα τελευταία πρακτικά της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), που έδειξαν ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να επιβραδύνει τον ρυθμό των αγορών ομολόγων αργότερα μέσα στο 2021, παρ’ όλο που ο πρόεδρος Jerome Powell συνέχισε να προειδοποιεί για πρόωρη σύσφιξη λόγω αβεβαιότητας για την πανδημία. Η ασιατική χρηματιστηριακή αγορά παρέμεινε επίσης υπό πίεση.

Πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έδειξαν, επίσης, ότι οι λοιμώξεις Covid-19 στις ΗΠΑ «σκαρφάλωσαν» κατά 8% την περασμένη εβδομάδα, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν κατά 14% στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και μεγάλου μέρους της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η πτώση κατά 1,1% των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ τον Ιούνιο -πρόκειται για μείωση χειρότερη κατά 0,3% από αυτή που ανέμεναν οι οικονομολόγοι- υποδηλώνει ότι ο αντίκτυπος των ελέγχων τόνωσης ενδέχεται να εξασθενίσει.

Κατά τη UBS, τρία είναι τα γεγονότα που προοιωνίζουν την καθυστέρηση του tapering των κεντρικών τραπεζών:

1. Ο Powell τόνισε και πάλι την ανάγκη αποφυγής της πρόωρης σύσφιξης

Με δηλώσεις του την περασμένη Τρίτη, ο πρόεδρος της Fed είπε: «Η πανδημία εξακολουθεί να επισκιάζει την οικονομική δραστηριότητα. Βρίσκεται ακόμη μαζί μας. Δεν μπορούμε να πούμε ότι νικήσαμε». Στα πρακτικά της FOMC που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, αποκαλύφθηκε επίσης η ανησυχία για την εξάπλωση της μετάλλαξης δέλτα.

Αν και ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed είπαν ότι το σημείο αναφοράς για τη μείωση της στήριξης της οικονομίας «θα μπορούσε να επιτευχθεί φέτος», σημείωσαν επίσης ότι «οι κίνδυνοι που αυξάνουν τα κρούσματα COVID-19 που σχετίζονται με την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, θα μπορούσαν να προκαλέσουν καθυστερήσεις στην επιστροφή στην εργασία και το σχολείο και έτσι να επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη». Αυτό ενδυναμώνει την άποψη της UBS ότι η Fed θα αποφύγει την απόσυρση των κινήτρων μέχρι να περάσει η οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας.

2. Η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας επικαλέστηκε το νέο lockdown στην απόφασή της να καθυστερήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων

Η Τράπεζα Αποθεμάτων της Νέας Ζηλανδίας επρόκειτο να γίνει η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που αύξησε τα επιτόκιά της εντός του 2021.

Αντ’ αυτού, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής άφησαν τα επιτόκια αμετάβλητα στο 0,25%, λέγοντας ότι «η ανάγκη επαναφοράς των μέτρων περιορισμού κατά της COVID-19 σε ορισμένες περιοχές αναδεικνύει τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και τους οικονομικούς κινδύνους που θέτει ο ιός».

Παράλληλα, η πρωθυπουργός της χώρας Jacinda Ardern ανακοίνωσε νέο τριήμερο εθνικό lockdown, απαιτώντας από τους Νεοζηλανδούς να μείνουν στο σπίτι και να φύγουν μόνο εάν συντρέχει σοβαρός λόγος.

3. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έδειξε ευελιξία στην πολιτική χαλάρωσης

Στην Κίνα, τα κρούσματα κορονοϊού αυξήθηκαν ραγδαία στις 18 από τις 32 επαρχίες από τα τέλη Ιουλίου και έπειτα, με τους νέους περιορισμούς που τέθηκαν να έχουν ως αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η αύξηση της κατανάλωσης.

Μετά τη μείωση κατά 50 μονάδες βάσης του δείκτη υποχρεώσεων αποθεματικού (RRR) τον περασμένο μήνα, ο ελβετικός οίκος θεωρεί ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα συνεχίσει την πολιτική της στοχευμένης χαλάρωσης. Περαιτέρω μείωση του RRR είναι επίσης πιθανή.

Συμπέρασμα

Επομένως, η UBS αναμένει από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες ότι θα αποφύγουν τη μείωση των κινήτρων έως ότου τα στοιχεία επιβεβαιώσουν ότι οι οικονομίες βρίσκονται σε μια βιώσιμη πορεία ανάκαμψης.

Αν και αναμένει ότι το reopening των οικονομιών θα παραμείνει σε καλό δρόμο σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αποτυχίες στην αντιμετώπιση της πανδημίας ενισχύουν την άποψη του ελβετικού οίκου ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο από το αναμενόμενο χρονικό διάστημα.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:31 - 21 Αυγ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.