ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τεχνολογικά κέρδη στη Wall Street

00:23 - 05 Σεπ 2007 | Ειδήσεις
Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τρίτης οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς, και τα «ηνία» της ανόδου κράτησαν οι μετοχές του τεχνολογικού αλλά και του ενεργειακού κλάδου, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι η καλοκαιρινή «διόρθωση» ήταν υπερβολική σε σχέση με τα εταιρικά κέρδη.

Ειδικότερα, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,68% στις 13.448,86 μονάδες, ο Nasdaq κατά 1,30% στις 2.630,24 μονάδες και ο S&P 500 κατά 1,05% στις 1.489,42 μονάδες.

Η Apple, η κατασκευάστρια εταιρεία των iPods και των υπολογιστών Macintosh, ενισχύθηκε στα υψηλά ενός μήνα, λόγω της φημολογίας ότι οι πωλήσεις της θα ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σημειοώνεται ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων του κλάδου της πληροφορικής αναμένεται να σημειώσουν ανοδο κατά 23% την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με το μέσο όρο των εκτιμήσεων.

Η Exxon Mobil, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή παγκοσμίως, ενισχύθηκε μετά και την άνοδο της τιμής του αργού στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα, ήτοι τα 74,83 δολάρια ανά βαρέλι.

Η Goldman Sachs και η Lehman Brothers κινήθηκαν ανοδικά και οδήγησαν σε δεύτερη ημέρα κερών τις μετοχές του τραπεζικού και του ευρύτερου χρηματοοικνομικού κλάδου.

Ράλι και για τη μετοχή της Yahoo, καθώς η εταιρεία αποτελεί καρυφαία επιλογή της Bear Stearns, λόγω της φημολογίας ότι αποτελεί στόχο εξαγοράς.

Ανοδική αντίδραση στην Ευρώπη

Σε ράλι επιδόθηκαν οι δείκτες της Ευρώπης μετά το δυνατό ξεκίνημα της Wall Street. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,98% στις 6.376,80 μονάδες, στο Παρίσι ο Cac 40 διαμορφώθηκε στις 5.672,72 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,38% και στη Φραγκφούρτη ο Dax βρίσκεται στις 7.721,77 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,96%.

Και στις 18 δυτικοευρωπαϊκές χώρες οι εθνικοί δείκτες ενισχύθηκαν.

Στο επίκεντρο της ανόδου βρέθηκε η μετοχή της Deutsche Bank, της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας καθώς αναλυτές της δήλωσαν ότι η κατάσταση στις διεθνείς αγορές σταθεροποιείται.

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι επιχειρήσεις του ενεργειακού κλάδου, με πρωταγωνίστρια τηνRoyal Dutch Shell μετά και την άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Συρρίκνωση σε μεταποίηση και κατασκευαστικές δαπάνες

Παρά την άνοδο των δεικτών, τα μακροοικονομικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας δεν ικανοποίησαν την αγορά

Συγκεκριμένα, οριακά χαμηλότερα των εκτιμήσεων κινήθηκε ο δείκτης ISM της μεταποίησης στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, καθώς οι βιομηχανίες μείωσαν τις παραγγελίες τους λόγω των εκτιμήσεων περί αποδυνάμωσης των πωλήσεών τους.Ειδικότερα, ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε στις 52,9 μονάδες από 53,8 τον Ιούλιο, ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για διαμόρφωση στις 53 μονάδες.

Επίσης, απροσδόκητη μείωση κατέγραψαν οι κατασκευαστικές δαπάνες τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, διαμορφούμενες στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο. Ο δείκτης των κατασκευαστικών δαπανών υποχώρησε κατά 0,4% τον Ιούλιο, ενώ είχε σημειώσει αύξηση 0,1% τον προηγούμενο Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι κατασκευαστικές δαπάνες θα παραμείνουν αμετάβλητες, μετά την αρχική πρόβλεψη τον Ιούνιο για μείωση κατά 0,3%. Ακόμα, μείωση 1,4% σημείωσαν και οι δαπάνες για τις κατασκευές κατοικιών.

«Ενεση» αισιοδοξίας από Josef Ackermann

Νωρίτερα, η δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Deutsche Bank Josef Ackermann για σταθεροποίηση στις αγορές, μετά το «μετατραυματικό» σοκ που υπέστησαν από την κρίση των subprimes, βοήθησε τους ευρωπαϊκούς δείκτες να κινηθούν σε θετικό έδαφος.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Φρανκφούρτη, ο κ. Ackermann επισήμανε ότι οι αγορές έχουν αρχίσει να κινούνται σε σταθεροποιητική τροχιά, τονίζοντας ωστόσο, ότι θα χρειασθεί αρκετός καιρός ακόμη για να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι το «σοκ» των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου απομακρύνθηκε οριστικά.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις των subprimes στα μεγέθη της Deutsche Bank, ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας δήλωσε ότι οι ρευστοποιήσεις στις κεφαλαιαγορές επηρέασαν τις πωλήσεις του πιστωτικού ιδρύματος και τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.