ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Για πρώτη φορά βροχή στην κορυφή του παγοκαλύμματος της Γροιλανδίας

19:04 - 23 Αυγ 2021 | Ειδήσεις
Για πρώτη φορά βροχή στην κορυφή του παγοκαλύμματος της Γροιλανδίας
Βροχή έπεσε για πρώτη καταγεγραμμένη φορά στην κορυφή του τεράστιου παγοκαλύμματος της Γροιλανδίας. Οι θερμοκρασίες είναι συνήθως πολύ πιο χαμηλές από το μηδέν στην κορυφή ύψους 3.216 μέτρων, με την βροχή να αποτελεί ένα σημαντικό σημάδι της κλιματικής κρίσης.

Οι επιστήμονες στο Αμερικάνικο Εθνικό Ίδρυμα Επιστήμης είδαν να πέφτει βροχή καθ’ όλη τη διάρκεια της 14ης Αυγούστου, αλλά δεν είχαν τους κατάλληλους μετρητές για να υπολογίσουν την βροχή καθώς ήταν απρόοπτη. Σε όλη την έκταση της Γροιλανδίας απελευθερώθηκαν περίπου 7 δισεκατομμύρια τόνοι νερό από τα σύννεφα.

Σύμφωνα με την Guardian, η βροχή έπεσε κατά τη διάρκεια τριών πολύ ζεστών ημερών στη Γροιλανδία όπου οι θερμοκρασίες ήταν 18 βαθμοί πιο υψηλές από τον μέσο όρο σε κάποια μέρη. Αυτό οδήγησε στο λιώσιμο των πάγων σε μία έκταση που είναι περίπου τέσσερις φορές όσο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένα πρόσφατο δελτίο για την κλιματική αλλαγή συμπέρανε πως είναι αδιαμφησβήτητο ότι οι εκπομπές άνθρακα από ανθρώπινες δραστηριότητες θερμαίνουν τον πλανήτη και οδηγούν στο λιώσιμο των πάγων και στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Τον Μάιο, κάποιοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ένα σημαντικό μέρος του πάγου της Γροιλανδίας προσέγγιζε ένα κρίσιμο σημείο, μετά από το οποίο η επιτάχυνση του λιώσιμου των πάγων θα είναι αναπόφευκτη ακόμη κι αν σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ένας επιστήμονας που μετέδωσε την βροχή στη Γροιλανδία είπε στο CNN ότι «αυτό που συμβαίνει δεν είναι απλά μία ή δύο ζεστές δεκαετίες. Αυτό είναι πρωτόγνωρο. Ξεπερνάμε όρια που δεν έχουμε δει σε χιλιετίες και αυτό δεν θα αλλάξει αν δεν διορθώσουμε αυτά που κάνουμε στον αέρα».

Η Γροιλανδία είχε επίσης ένα μεγάλο επεισόδιο λιωσίματος τον Ιούλιο, κάνοντας το 2021 ένα από τα τέσσερα χρόνια τον τελευταίο αιώνα, που έχουν τόσο εκτεταμένο λιώσιμο.

Ο λόγος που έλιωσαν οι πάγοι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ήταν επειδή θερμός αέρας ανέβηκε και διατηρήθηκε στη Γροιλανδία. Αυτά τα επεισόδια δεν είναι σπάνια αλλά έχουν γίνει πιο σοβαρά.

Αν λιώσουν όλοι οι πάγοι της Γροιλανδίας, η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας θα ανέβει κατά έξι μέτρα, αλλά αυτό θα πάρει αιώνες ή χιλιετίες για να συμβεί. Ωστόσο, οι τρισεκατομμύρια τόνοι που έχουν χαθεί στη Γροιλανδία από το 1994 ανεβάζουν τη στάθμη της θάλασσας και θέτουν σε κίνδυνο τις παραθαλάσσιες περιοχές.

Η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει ήδη κατά 20 εκατοστά και το δελτίο του IPCC δήλωνε ότι μέχρι το τέλος του αιώνα θα ανέβει ακόμη 28-100 εκατοστά.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πάγος της Γροιλανδίας λιώνει πιο γρήγορα από κάθε άλλη στιγμή τα τελευταία 12.000 χρόνια.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:26 - 23 Αυγ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.