ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρετανία: Οι γυναίκες «αφεντικά» πληρώνονται πολύ λιγότερο από τους άντρες

18:50 - 24 Αυγ 2021 | Ειδήσεις
Βρετανία: Οι γυναίκες «αφεντικά» πληρώνονται πολύ λιγότερο από τους άντρες
Οι γυναίκες επικεφαλής στις μεγαλύτερες εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου πληρώνονται ακόμα πολύ λιγότερο από τους άντρες ομολόγους τους, σύμφωνα με νέες μελέτες που επικαλείται η Guardian, κάτι το οποίο αναδεικνύει τις μισθολογικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.

Ο μέσος ετήσιος μισθός για διευθύντριες του FTSE 100 είναι μόλις £237,000, το οποίο είναι λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο του £875,900 που παίρνουν οι άντρες ομόλογοί τους, σύμφωνα με τις μελέτες του New Street Consulting Group.

Με τις γυναίκες διευθύντριες να πληρώνονται κατά 73% λιγότερο, τα νούμερα δείχνουν ότι οι διαφορές στις αμοιβές των δύο φύλων στις πιο κερδοφόρες εταιρείες είναι πολύ χειρότερες απ’ ότι στον γενικότερο πληθυσμό, όπου οι γυναίκες πληρώνονται κατά 15,5% λιγότερο από τους άντρες.

Η μεγάλη διαφορά στις αμοιβές στο επίπεδο του διοικητικού συμβουλίου είναι επειδή η πλειοψηφία των γυναικών διευθυντριών στις εταιρείες του FTSE 100 διατηρούν μη-εκτελεστικές θέσεις, οι οποίες έχουν πιο χαμηλούς μισθούς από τις εκτελεστικές.

Ο αριθμός των διευθυντριών στις εταιρείες του FTSE 100 έχει ανέβει ραγδαία τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με το New Street Consulting Group, αλλά υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο για βελτίωση.

«Εστιάζοντας μόνο στα ποσοστά των διευθυντών που είναι γυναίκες, δεν είναι αρκετό για να προσεγγίσουμε την ισότητα» είπε μία διευθύντρια του New Street Consulting Group, η Claire Carter.

Στην τελευταία ενημέρωση του Hampton-Alexander review, το οποίο χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση και εξετάζει την εκπροσώπηση των γυναικών στην κορυφή των εταιρειών, ο στόχος του να καλύπτεται το 33% των θέσεων στο διοικητικό συμβούλιο των εταιρειών του FTSE 100 και του FTSE 250 από γυναίκες μέχρι το 2020 έχει εκπληρωθεί. Ο διευθυντής της αξιολόγησης δήλωσε χαρούμενος με την πρόοδο, αλλά είπε ότι οι εταιρείες πρέπει να προσλάβουν και να προάγουν γυναίκες σε υψηλές θέσεις για να «διατηρήσουν τις αλλαγές που έχουν γίνει».

«Το βασικό πράγμα για να το καταφέρουμε αυτό είναι να βεβαιωθούμε ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερες εκτελεστικές ευθύνες και έχουν εκπαιδευτεί και προετοιμαστεί κατάλληλα για να πάρουν τέτοιες ευθύνες. Πρέπει να εξετάσουμε αν υπάρχουν εμπόδια που κρατούν μακριά τις γυναίκες από το να φτάσουν στην κορυφή μιας εταιρείας» είπε η Carter.

Οι γυναίκες μη-εκτελεστικές διευθύντριες σε εταιρείες του FTSE 100 εισπράττουν έναν μέσο μισθό αξίας £104,800 ενώ οι άντρες £170,400. Η διαφορά στις αμοιβές είναι πιο έντονη στους εκτελεστικούς ρόλους, όπου οι γυναίκες κερδίζουν £1.5 εκατομμύρια ενώ οι άντρες £2.5 εκατομμύρια.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ύπαρξη των γυναικών στο διοικητικό συμβούλιο έχει συσχετιστεί με καλύτερη οικονομική απόδοση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.