ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν:Nομικές περιπέτειες για χώρες που χορηγούν τρίτη δόση,χωρίς έγκριση EMA

15:40 - 26 Αυγ 2021 | Ειδήσεις
Κομισιόν:Nομικές περιπέτειες για χώρες που χορηγούν τρίτη δόση,χωρίς έγκριση EMA
Αντιμέτωπες με αυξημένους νομικούς κινδύνους είναι πιθανό να έρθουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θα αποφασίσουν να χορηγήσουν τη λεγόμενη ενισχυτική δόση των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Αυτό τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξηγώντας πως το πρόβλημα είναι πως η τρίτη δόση δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου (EMA).

Ο EMA έχει κατ' επανάληψη επισημάνει ότι απαιτούνται παραπάνω δεδομένα προτού μπορέσει να εγκρίνει τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων, αλλά εννέα χώρες, εκ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν ήδη αποφασίσει να το πράξουν για ορισμένες ομάδες του πληθυσμού και αρκετά ακόμη το εξετάζουν. 

«Οι ενισχυτικές δόσεις αυτή τη στιγμή δεν είναι μέρος της εγκεκριμένης προώθησης εμβολίων Covid-19 και δεν έχουν αξιολογηθεί επιστημονικά από τον EMA εξαιτίας της απουσίας επαρκών δεδομένων», αναφέρει η Κομισιόν σε δήλωσή της στο Reuters. «Η ευθύνη της απόφασης να ενταχθούν οι ενισχυτικές δόσεις στις εκστρατείες εμβολιασμού παραμένει στα κράτη- μέλη» ξεκαθαρίζει και προσθέτει: «Από τη στιγμή που οι ενισχυτικές δόσεις δεν έχουν λάβει επίσημη έγκριση, οι υποχρεώσεις των εταιρειών τροποποιούνται». 

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως σε περίπτωση ανεπιθύμητων παρενεργειών, συνδεόμενων με τις ενισχυτικές δόσεις, τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. θα είναι πιθανόν αυτά που θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος των νομικών προσφυγών και των απαιτήσεων αποζημίωσης. 

Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ουγγαρία, το Λιχτενσταϊν, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Σλοβενία είναι οι χώρες που πέραν της Ελλάδας συστήνουν ενισχυτική δόση για ορισμένες ομάδες του πληθυσμού. Η Γερμανία αναμένεται να το πράξει το φθινόπωρο. Ακόμη 13 κράτη – μέλη συζητούν το θέμα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.