ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

CDC:Συνέστησε ομόφωνα το εμβόλιο Pfizer για τους άνω των 16

09:20 - 31 Αυγ 2021 | Ειδήσεις
CDC:Συνέστησε ομόφωνα το εμβόλιο Pfizer για τους άνω των 16
Η συμβουλευτική επιτροπή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις ΗΠΑ (CDC) συνέστησε ομόφωνα τη Δευτέρα (30/8), το εμβόλιο της Pfizer/ BioNTech κατά του κορονοϊού για ανθρώπους μεγαλύτερους των 16 ετών.

Είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιτάχυνση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις ΗΠΑ.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) είχε ήδη χορηγήση την περασμένη εβδομάδα πλήρη έγκριση στο ίδιο εμβόλιο, που είχε προηγουμένως εγκριθεί για έκτακτη χρήση (EUA) από την ίδια υπηρεσία. Με τον τρόπο αυτό επετράπη η ταχεία διάθεση των εμβολιαστικών δόσεων για τους Αμερικανούς. 

Οι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας αισιοδοξούν ότι η συγκεκριμένη -επίσημη- έγκριση από κοινού με τη σύσταση του CDC θα ωθήσουν περισσότερους Αμερικανούς στον εμβολιασμό.

Με πλήρη έγκριση από την FDA ορισμένες εταιρίες και πολιτείες ξεκίνησαν να καθιστούν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Ο ρυθμός των εμβολιασμών εξακολουθεί να είναι χαμηλός σε αρκετά τμήματα των ΗΠΑ, συντελώντας σε μία μεγάλη αύξηση των νοσηλειών λόγω της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, η οποία παρουσιάζει μεγάλη μεταδοτικότητα.

Κάποια από τα μέλη της επιτροπής ανέφεραν ότι η αύξηση των εμβολιασμών πριν από τη φθινοπωρινή περίοδο θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επιστροφή των παιδιών με ασφάλεια στα σχολεία.

 «Ο οποιοσδήποτε έρχεται σε επαφή με ένα παιδί που δεν είναι ακόμη σε ηλικία εμβολιασμού, θα πρέπει να εμβολιαστεί για το καλό των παιδιών», υπογράμμισε η δρ Χέλεν Κέιπ Τάλμποτ, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στις μεταδοτικές ασθένειες και μέλος της επιτροπής.

Οι υπηρεσίες οι οποίες είναι αρμόδιες για το ζήτημα έχουν εγκρίνει μία τρίτη δόση των εμβολίων της Pfizer/BioNTech αλλά και της Moderna για εκείνους που έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι προγραμματίζει να κάνει τις ενισχυτικές δόσεις διαθέσιμες για περισσότερους Αμερικανούς από το Σεπτέμβριο.

Οι σύμβουλοι του CDC εξετάζουν μία προσέγγιση στις ενισχυτικές δόσεις η οποία επικεντρώνεται στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης ανάμεσα σε αυτούς που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Είναι εκείνοι που φιλοξενούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε δομές φροντίδας, άλλους ηλικιωμένους, αλλά και εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγείας. Η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι περίπου η ίδια με αυτή που ακολουθήθηκε στην αρχική προώθηση των εμβολίων.

Το προσωπικό των CDC γνωστοποίησε στοιχεία για την ανάγκη των ενισχυτικών δόσεων και επεσήμανε ότι σε αυτό το σημείο είναι πιθανώς δύσκολο να καθοριστεί αν η ανοσία από προηγούμενο εμβολιασμό εξασθενεί με το χρόνο ή αν τα εμβόλια είναι λιγότερο ικανά να προλάβουν την μόλυνση από τη μετάλλαξη Δέλτα που παρουσιάζει υψηλή διάδοση.

Αρκετά μέλη της επιτροπής φάνηκαν ανήσυχα όσον αφορά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την έναρξη υλοποίησης μιας πολιτικής για τις ενισχυτικές δόσεις από τον Σεπτέμβριο, προτού η συμβουλευτική επιτροπή για τα εμβόλια εξετάσει τις αποδείξεις ή αποφασίσει ότι μία τέτοια εκστρατεία ήταν αναγκαία.

Μέλη της ομάδας εργασίας της συμβουλευτικής επιτροπής, που διαμορφώνει την προσέγγιση του CDC σε σχέση με τις ενισχυτικές δόσεις, υπογράμμισαν ότι προτεραιότητα για τις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι ο εμβολιασμός όσων δεν έχουν εμβολιαστεί.

Μία ακόμη συνάντηση της επιτροπής αναμένεται να προγραμματιστεί για τα μέσα Σεπτεμβρίου με θέμα της συζήτησης τις ενισχυτικές δόσεις.

Στη χθεσινή συνάντηση, το CDC τόνισε ότι τα οφέλη από το εμβόλιο της Pfizer υπερτερούν των ενδεχόμενων κινδύνων που σχετίζονται με τις δόσεις εμβολίων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.