ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανική... γκρίνια για τη χαλαρή νομισματική πολιτική

19:44 - 01 Σεπ 2021 | Ειδήσεις
Γερμανική... γκρίνια για τη χαλαρή νομισματική πολιτική
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Μπούντεσμπανγκ), Γενς Βάιντμαν, τάχθηκε για μία ακόμη φορά υπέρ της διακοπής της πολιτικής του φθηνού χρήματος.

«Η πρόσφατη πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ για τα επόμενα χρόνια ήταν σαφώς χαμηλότερη (2%) της σημερινής (3% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την Eurostat). Ως εκ τούτου, η επεκτατική νομισματική πολιτική εξακολουθεί να είναι η κατάλληλη», είπε ο Βάιντμαν, μιλώντας σε συμπόσιο της Μπούντεσμπανκ.

«Αλλά δεν πρέπει να αγνοήσουμε τον κίνδυνο ενός υπερβολικά υψηλού πληθωρισμού. Eξαιτίας της υπάρχουσας αβεβαιότητας, δεν πρέπει να διατηρήσουμε την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική για πολύ καιρό», τόνισε.

Λόγω της καλής εξέλιξης της οικονομίας, αυξάνονται οι φωνές για εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2021, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του οποίου μέλος είναι ο Βάιντμαν, θα αποφασίσει μεταξύ άλλων πώς θα προχωρήσει με τις αγορές ομολόγων ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Το PEPP είναι στενά συνδεδεμένο με την πανδημία και πρέπει να τερματιστεί μόλις ξεπεραστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε ο Βάιντμαν επιβεβαιώνοντας προηγούμενες δηλώσεις του. «Εύλογα, το πρώτο P στο PEPP σημαίνει πανδημικό και όχι μόνιμο (permanent)», πρόσθεσε.

«Η αυξημένη ευελιξία του προγράμματος πρέπει να προορίζεται για εξαιρετικές καταστάσεις, όπως η πανδημία», τόνισε.

Η Κριστίν Λαγκάρντ άφησε από τη μεριά της "παράθυρο" για σταδιακή άρση των μέτρων, λέγοντας πως «σταδιακά βγαίνουμε από την πανδημία και οι οικονομίες ισορροπούν, με διαχειρίσιμες επιπτώσεις από την κρίση».

Αυτό δεν σημαίνει πως η άρση των μέτρων θα γίνει άμεσα, ωστόσο, η συζήτηση έχει ανοίξει...

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.