ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σρι Λάνκα: Σε κατάσταση κρίσης, αυξάνονται οι τιμές των τροφίμων

19:30 - 02 Σεπ 2021 | Ειδήσεις
Σρι Λάνκα: Σε κατάσταση κρίσης, αυξάνονται οι τιμές των τροφίμων
Η Σρι Λάνκα κήρυξε έκτακτη οικονομική κατάσταση, αφού η απότομη πτώση της αξίας του νομίσματος της χώρας της Νότιας Ασίας προκάλεσε άνοδο στις τιμές των τροφίμων.

Οι αρχές λένε ότι θα αναλάβουν τον έλεγχο της προσφοράς βασικών ειδών διατροφής, συμπεριλαμβανομένου του ρυζιού και της ζάχαρης, και θα ορίσουν τιμές σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Η ρουπία της Σρι Λάνκα υποχώρησε κατά 7,5% έναντι του aμερικάνικου δολαρίου φέτος.

Τα εκτεταμένα έκτακτα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ την Τρίτη.

Ένας πρώην στρατηγός διορίστηκε από την κυβέρνηση ως επίτροπος των βασικών υπηρεσιών, με την εξουσία να κατασχέσει αποθέματα που κατέχουν έμποροι και λιανοπωλητές.

"Οι εξουσιοδοτημένοι αξιωματικοί θα μπορούν να λάβουν μέτρα για την παροχή βασικών ειδών διατροφής σε προνομιακή τιμή προς τους πολίτες αγοράζοντας αποθέματα βασικών ειδών διατροφής", δήλωσε ο πρόεδρος του νησιωτικού έθνους, Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα.

"Αυτά τα είδη θα παρέχονται σε εγγυημένες τιμές από το κράτος ή με βάση τη δασμολογητέα αξία στα εισαγόμενα αγαθά για να αποφευχθούν παρατυπίες της αγοράς", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά από μια αύξηση του κόστους βασικών τροφίμων όπως η ζάχαρη, το κρεμμύδια και οι πατάτες.

Υπήρξαν επίσης μεγάλες ουρές έξω από καταστήματα λόγω έλλειψης άλλων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος σε σκόνη, της κηροζίνης και του μαγειρικού αερίου.

Το Τμήμα Απογραφής και Στατιστικής της Χώρας δήλωσε ότι η αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας ήταν ένας από τους λόγους πίσω από την αύξηση των τιμών πολλών βασικών ειδών τον τελευταίο χρόνο.

Ο μηνιαίος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 6% τον Αύγουστο, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών των τροφίμων, ανέφερε το υπουργείο.

Η χώρα, η οποία είναι καθαρός εισαγωγέας τροφίμων και άλλων εμπορευμάτων, αντιμετωπίζει μια αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού και των θανάτων που έπληξαν τον τουρισμό, έναν από τους κύριους τρόπους είσπραξης ξένου νομίσματος της χώρας.

Εν μέρει ως αποτέλεσμα της πτώσης του αριθμού των τουριστών, η οικονομία της Σρι Λάνκα συρρικνώθηκε κατά 3,6% αρνητικό ρεκόρ πέρυσι.

Τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου, η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση εισαγωγής οχημάτων και άλλων ειδών καθώς προσπαθούσε να σταματήσει την εκροή ξένων νομισμάτων.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Σρι Λάνκα έγινε η πρώτη χώρα στην περιοχή που αύξησε τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το νόμισμά της και με σκοπό να βοηθήσει να μειωθεί η πληθωριστική πίεση του υψηλού κόστους των εισαγωγών.

Αυτή τη στιγμή η Σρι Λάνκα τελεί υπό καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας 16 ημερών μέχρι τη Δευτέρα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19.

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.