ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαυροβούνιο: Συγκρούσεις καθώς τοποθετήθηκε νέος ηγέτης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

09:21 - 06 Σεπ 2021 | Ειδήσεις
Μαυροβούνιο: Συγκρούσεις καθώς τοποθετήθηκε νέος ηγέτης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας
Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Μαυροβούνιο καθώς η Σερβική Ορθόδοξη εκκλησία τοποθέτησε έναν νέο ηγέτη σε μια τελετή που αποκάλυψε διχασμούς στη βαλκανική χώρα.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών που πέταξαν πέτρες και μπουκάλια στην πόλη Cetinje.

Το Μαυροβούνιο χωρίστηκε με τη Σερβία το 2006, αλλά η εκκλησία του παραμένει υπό την σκέπη της Σερβίας.

Ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του Μαυροβουνίου, το βλέπουν ως σύμβολο της σερβικής επιρροής.

Ο πρόεδρος Μίλο Τζουκάνοβιτς είχε καλέσει τους διαδηλωτές να διαταράξουν τα εγκαίνια του Joanikije II  στην κορυφαία ιερατική θέση, γνωστή ως Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Αρχιεπίσκοπος Cetinje.

Το Σάββατο, εκατοντάδες διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα για να μπλοκάρουν την πρόσβαση στο Cetinje και οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν μέχρι την Κυριακή, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή.

"Βρισκόμαστε στα οδοφράγματα επειδή βαρεθήκαμε να αρνείται το Βελιγράδι το έθνος μας και να μας λέει ποια είναι τα θρησκευτικά μας δικαιώματα", δήλωσε η διαμαρτυρόμενη Αντζέλα Ιβάνοβιτς στο Reuters, αναφερόμενη στην πρωτεύουσα της Σερβίας.

"Όλα τα θρησκευτικά αντικείμενα [εκκλησίες] που χτίστηκαν στο Μαυροβούνιο ανήκουν σε ανθρώπους εδώ και στο κράτος του Μαυροβουνίου".

Ο Joanikije II και ο Σέρβος Πατριάρχης Porfirije μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο για την τελετή.

Οι διχογνωμίες σχετικά με τη σερβική επιρροή επεκτείνονται στην κορυφή της πολιτικής ηγεσίας του Μαυροβουνίου, με τον Σέρβο πρωθυπουργό Zdravko Krivokapic να χαρακτηρίζει τις διαμαρτυρίες "τρομοκρατικές ενέργειες".

Ο πρόεδρος Djukanovic εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από την ήττα που υπέστη το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών (DPS) στις περσινές βουλευτικές εκλογές, η οποία ήρθε αφού προώθησε τη νομοθεσία που θα επέτρεπε στο κράτος να διεκδικήσει την περιουσία της Εκκλησίας.

Η κίνηση απέτυχε όταν η Εκκλησία έκανε εκστρατεία υπέρ της αντιπολίτευσης, απομακρύνοντας το DPS από την εξουσία για πρώτη φορά σε τρεις δεκαετίες.

Οι Μαυροβούνιοι που προσδιορίζονται ως εθνοτικοί Σέρβοι αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού των 630.000 της χώρας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της απογραφής. Η πλειοψηφία των Μαυροβουνίων είναι μέλη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.