ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Αμετάβλητο στο 4% το επιτόκιο του ευρώ

15:43 - 06 Σεπ 2007 | Ειδήσεις
Σταθερό στο 4% διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση στην αμερικανική αγορά κατοικίας θα πλήξει τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Τα βλέμματα στρέφονται στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του Προέδρου της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet . Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της από τον Δεκέμβριο του 2005 στο επίπεδο του 4%.

Όπως υποστήριζαν οι αναλυτές, τα περιθώρια για νέα αύξηση των επιτοκίων είχαν στενέψει σημαντικά, δεδομένου ότι μια σειρά μακροοικονομικών στοιχείων έδειχναν στην ΕΚΤ το δρόμο που πρέπει να βαδίσει.

Η  προχθεσινή ανακοίνωση της Eurostat για επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας στο 2,5% το β ΄ τρίμηνο σε σύγκριση με 3,2% που ήταν το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα, καθώς και η υποχώρηση του οικονομικού κλίματος σε χαμηλά έξι μηνών τον Ιούλιο υποδείκνυαν τη διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα.

Επιπρόσθετα, δεν μπορούσε να παραβλεφθεί και η τρίτη συνεχόμενη υποχώρηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία τον Αύγουστο, ως αποτέλεσμα κυρίως της αναταραχής που υπήρξε πρόσφατα από την πιστωτική κρίση που έπληξε τις αγορές.

Ο σχετικός δείκτης του ανεξάρτητου οικονομικού ινστιτούτου Ifo υποχώρησε στις 105,8 μονάδες από 106,4 μονάδες τον Ιούλιο. Οι αναλυτές θεωρούσαν ότι θα μειωθεί στις 105,4 μονάδες.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.