ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

CPT προς Σουηδία: Αποφύγετε την κράτηση ξένων υπηκόων στις φυλακές

13:14 - 09 Σεπ 2021 | Ειδήσεις
CPT προς Σουηδία: Αποφύγετε την κράτηση ξένων υπηκόων στις φυλακές
Σε έκθεση της , που δημοσιεύτηκε σήμερα, η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT), καλεί τις Σουηδικές αρχές να περιορίζουν τους κρατούμενους σε έκτακτες μόνο περιπτώσεις και να απέχουν από την κράτηση ξένων υπηκόων στις φυλακές αντί να τους τοποθετούν σε κέντρα ειδικά σχεδιασμένα για τον σκοπό αυτό.

Η CPT κάλεσε επίσης τις αρχές να εφαρμόσουν τη σύσταση σχετικά με το δικαίωμα ενημέρωσης στενού συγγενή ή άλλου τρίτου μέρους για την κατάστασή των κρατουμένων (ειδοποίηση κράτησης) και να υπάρχει πρόσβαση σε δικηγόρο σε αστυνομικά ιδρύματα

Στην έκθεση σημειώνεται, ακόμη, ότι ενώ οι υλικές συνθήκες ήταν υψηλού επιπέδου γενικά και η αντιπροσωπεία δεν άκουσε κανέναν ισχυρισμό για σωματική κακομεταχείριση στα ιδρύματα που επισκέφθηκε, η Επιτροπή συνέστησε την περαιτέρω ανάπτυξη σχετικών δραστηριοτήτων για τους προφυλακισμένους σε σωφρονιστικά καταστήματα, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι αυτοί οι κρατούμενοι μπορούν να βρίσκονται, τουλάχιστον οκτώ ώρες την ημέρα έξω από τα κελιά τους, ασχολούμενοι με σκόπιμες δραστηριότητες.

Θα πρέπει επίσης να προσφέρονται δραστηριότητες σε ξένους υπηκόους που περνούν παρατεταμένες περιόδους σε κέντρα κράτησης, επιτρέποντάς τους να αποκτήσουν δεξιότητες που μπορεί να τους προετοιμάσουν για επανένταξη στις χώρες καταγωγής τους κατά την επιστροφή τους

Όσον αφορά την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, η Επιτροπή επανέλαβε τη μακροχρόνια σύσταση για πρόσβαση σε γιατρό σε αστυνομικά ιδρύματα και αποφυγή φιλτραρίσματος αιτημάτων ιατρικής βοήθειας από άτομα που βρίσκονται υπό κράτηση.

Η CPT συνέστησε ότι πρέπει να υπάρχει γιατρός υπεύθυνος για την υγειονομική περίθαλψη σε κάθε φυλακή και ότι κάποιος που πληροί τις προϋποθέσεις για την παροχή πρώτων βοηθειών θα πρέπει να είναι πάντα παρών, ακόμη και τη νύχτα.

Όσον αφορά τα ψυχιατρικά ιδρύματα, η επιτροπή ανησυχούσε ότι η πρακτική των γιατρών να επιτρέπουν τη χρήση μέσων περιορισμού μέσω τηλεφώνου, χωρίς να βλέπουν και να εξετάζουν τον ασθενή, εξακολούθησε να χρησιμοποιείται.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις εγγυήσεις κατά της κακομεταχείρισης προσώπων υπό αστυνομική κράτηση και των υλικών συνθηκών, του καθεστώτος και της υπηρεσίας υγειονομικής περίθαλψης στις φυλακές και των κρατήσεων μετανάστευσης.

Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε, για πρώτη φορά, δύο κλειστά κέντρα κράτησης μεταναστών που διαχειρίζεται η Σουηδική Υπηρεσία Μετανάστευσης, στο orstorp και το Ljungbyhed. Η αντιπροσωπεία εξέτασε επίσης τη θεραπεία, τους όρους και τις νομικές εγγυήσεις που προσφέρονται στους ψυχιατρικούς ασθενείς και στους κατοίκους των σπιτιών για νέους.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.