ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρισέ: «Ανω τελεία» στις αυξήσεις του ευρω-επιτοκίου

16:49 - 06 Σεπ 2007 | Ειδήσεις
Στάση αναμονής σήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλωντ Τρισέ, αναφορικά με μελλοντικές αυξήσεις του επιτοκίου του ευρώ,προκειμένου να διαγνωστεί ο βαθμός επίδρασης των αναταράξεων στις παγκόσμιες χρηματαγορές στην ευρωπαϊκή οικονομία, στη συνέντευξη Τύπου που ακολουθησε της απόφασης της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητο στο 4% το βασικό επιτόκιο δανεισμού.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προέβη στην εν λόγω απόφασηεν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση στην αμερικανική αγορά κατοικίας θα πλήξει τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Η αστάθεια στις χρηματαγορές και η απροθυμία ανάληψης επενδυτικών κινδύνωνκατά το τρέχον διάστημα, έχουν οδηγήσει σε ενίσχυση της αβεβαιότητας, σύμφωνα με τον κ. Τρισέ. Κατόπιν τούτου, κρίνεται σκόπιμο η ΕΚΤ να συλλέξει περισσότερα στοιχεία που θα της επιτρέψουν να αποτιμήσει το βαθμό επίδρασης των κλυδωνισμών στα παγκόσμια χρηματιστήρια στους ρυθμούς ανάπτυξης των οικονομιών.

Επαναλαμβάνοντας ότι το βασικό επιτόκιο παραμένει ακόμη σε επίπεδα που δεν απειλούν την οικονομική ανάπτυξη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι πρώτιστο μέλημα της κεντρικής τράπεζας παραμένει η διασφάλιση της αποτροπής υλοποίησης των κινδύνων που απειλούν τη σταθερότητα των τιμών, ειδικότερα δε, σε περιόδους αστάθειας των χρηματαγορών και αυξημένης ανασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της από τον Δεκέμβριο του 2005 στο επίπεδο του 4%.

Όπως υποστήριζαν οι αναλυτές, τα περιθώρια για νέα αύξηση των επιτοκίων είχαν στενέψει σημαντικά, δεδομένου ότι μια σειρά μακροοικονομικών στοιχείων έδειχναν στην ΕΚΤ το δρόμο που πρέπει να βαδίσει.

Η  προχθεσινή ανακοίνωση της Eurostat για επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας στο 2,5% το β ΄ τρίμηνο σε σύγκριση με 3,2% που ήταν το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα, καθώς και η υποχώρηση του οικονομικού κλίματος σε χαμηλά έξι μηνών τον Ιούλιο υποδείκνυαν τη διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα.

Επιπρόσθετα, δεν μπορούσε να παραβλεφθεί και η τρίτη συνεχόμενη υποχώρηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία τον Αύγουστο, ως αποτέλεσμα κυρίως της αναταραχής που υπήρξε πρόσφατα από την πιστωτική κρίση που έπληξε τις αγορές.

Ο σχετικός δείκτης του ανεξάρτητου οικονομικού ινστιτούτου Ifo υποχώρησε στις 105,8 μονάδες από 106,4 μονάδες τον Ιούλιο. Οι αναλυτές θεωρούσαν ότι θα μειωθεί στις 105,4 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.