ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρώτη επικοινωνία Μπάιντεν - Σι έπειτα από επτά μήνες

09:25 - 10 Σεπ 2021 | Ειδήσεις
Πρώτη επικοινωνία Μπάιντεν - Σι έπειτα από επτά μήνες
Την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία έπειτα από επτά μήνες είχαν τα ξημερώματα της Παρασκευής ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Σε δήλωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι και οι δύο ηγέτες «συζήτησαν για την ευθύνη και των δύο εθνών να διασφαλίσουν ότι ο ανταγωνισμός δεν θα μετατραπεί σε σύγκρουση».

Πρόκειται για την δεύτερη μόνο τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ τους από την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου Μπάιντεν.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας ήταν τεταμένες, με συγκρούσεις σε θέματα όπως το εμπόριο, η κατασκοπεία και η πανδημία.

«Οι δύο ηγέτες είχαν μια ευρεία, στρατηγική συζήτηση στην οποία συζητήθηκαν τομείς όπου τα συμφέροντά μας συγκλίνουν και τομείς όπου τα συμφέροντα, οι αξίες και οι προοπτικές μας αποκλίνουν», προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Αυτή η συζήτηση, όπως κατέστησε σαφές ο πρόεδρος Μπάιντεν, ήταν μέρος της συνεχούς προσπάθειας των Ηνωμένων Πολιτειών να διαχειριστεί υπεύθυνα τον ανταγωνισμό μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΛΔΚ», αναφέρεται επίσης. 

Το κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV δήλωσε ότι το τηλεφώνημα ήταν «ειλικρινές [και] σε βάθος», προσθέτοντας ότι κάλυψε «εκτεταμένη στρατηγική επικοινωνία και ... θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».  «Το αν η Κίνα και οι ΗΠΑ μπορούν να χειριστούν σωστά τις σχέσεις τους ... είναι κρίσιμο για το μέλλον και το πεπρωμένο του κόσμου», δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με το CCTV.

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι η κλήση έγινε κατόπιν αιτήματος του προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος είχε «εξοργιστεί» από την απροθυμία των κινέζων αξιωματούχων χαμηλότερου επιπέδου να διεξάγουν ουσιαστικές συνομιλίες με την κυβέρνησή του. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.