ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετικό ''γύρισμα'' σε Wall και Ευρώπη εν μέσω ανησυχιών

18:10 - 06 Σεπ 2007 | Ειδήσεις
Νευρικότητα επικρατεί στους κόλπους των επενδυτών στις διεθνείς αγορές.Εξ άλλου οι σημερινές δηλώσεις του Τρισέ καταδεικνύουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση στην αμερικανική αγορά κατοικίας θα πλήξει τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,25% στις 13.338,39 μονάδες, ο Nasdaq κατά 0,17% στις 2.610,30 μονάδες και ο S&P 500 κατά 0,26% στις 1.476,14 μονάδες.

Οι ιθύνοντες της αγοράς διαπιστώνουν ότι η αγορά συνεχίζει να ψάχνει για ενδείξεις προκειμένου να σταθεροποιηθεί και να αποφευχθεί μία ευρεία διόρθωση.

Η Wal-Mart Stores, η Saks και η Macy's ενισχύονται καθώς οι πωλήσεις των λιανικών ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η Countrywide μετά την ανακοίνωσή της ότι θα προχωρήσει σε περικοπή επιπλέον 900 θέσεων εργασίας,λόγω των ανησυχιών για πλήγμα στα μεγέθη της από την κρίση στα subprimes.

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα ο μεγαλύτερος όμιλος παροχής στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ ανακοίνωσε την περικοπή 500 θέσεων εργασίας.

Ο εν λόγω όμιλος απασχολεί περίπου 60.000 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 34.000 εργάζονται στον τομέα χορήγησης δανείων.

Την ίδια ώρα επί ευρωπαϊκού εδάφους, σε θετικό έδαφος κινούνται οι δείκτες . O FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,27% στις 6.287,40 μονάδες, ο CAC 40 κατά 0,11% στις 5.557,45 μονάδες και ο DAX κατά 0,02% στις 7.589,51 μονάδες.


Η διατήρηση του ευρωεπιτοκίου και του επιτοκίου της στερλίνας στα ίδια επίπεδα καλλιεργούν κλίμα αισιοδοξίας στην επενδυτική κοινότητα

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο στο 4% το επιτόκιο του ευρώ, παρά την «θέλησή» της πριν την κρίση στα subprimes να προχωρήσει σε αύξηση στο 4,25%.Παρόμοια, η BOE διατήρησε το επιτόκιο της στερλίνας αμετάβλητο στο 5,75%.

«Η αγορά έχει επιβιώσει» επισημαίνουν κορυφαίοι αναλυτές.

Ενίσχυση 2,6% της παραγωγικότητας στο β΄ τρίμηνο

Πέραν του προβλεπόμενου ενισχύθηκε η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ στο δεύτερο τρίμηνο του 2007, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, τη στιγμή που το εργατικό κόστος μειώθηκε, γεγονός που περιορίζει το ενδεχόμενο αύξησης του πληθωρισμού, σε μια περίοδο που η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μελετά τη μείωση του επιτοκίου του δολαρίου.

Συγκεκριμένα, η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ στο δεύτερο τρίμηνο του 2007 ενισχύθηκε κατά 2,6%,το υψηλότερο από το τρίτο τρίμηνο του 2005, έναντι αρχικών εκτιμήσεωνγια αύξηση κατά 1,8%.

Νέα «ένεση» ρευστότητας από ΕΚΤ

Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της ΕΚΤ για το ύψος των επιτοκίων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γνωστοποίησε την πρόθεσή της να προσφέρει επιπλέον ρευστό στις τράπεζες με στόχο τη μείωση του κόστους από την κρίση στην πιστωτική αγορά.

Χθες το διατραπεζικό επιτόκιο του ευρώ ενισχύθηκε στο 4,68%, αγγίζοντας τα υψηλά έξι χρόνων και πάνω από το 4% που είναι το βασικό επιτόκιο δανεισμού.

Το επιτόκιο υποχώρησε στο 4,15%, μετά τη σημερινή ανακοίνωση της ΕΚΤ, από 4,35% που ήταν νωρίτερα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε από τις τράπεζες προσφορές σε ημερήσια επιχείρηση επαναχρηματοδότησης με ελάχιστο επιτόκιο στο 4%.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ δεν διευκρίνισε το ακριβές ποσό που θα διαθέσει στο σύστημα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.