ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι λιανικές πωλήσεις καθησυχάζουν τη Wall

00:06 - 07 Σεπ 2007 | Ειδήσεις
Οι καλύτερες του αναμενόμενου πωλήσεις των εταιρειών λιανικής έδωσαν τον «τόνο» στην άνοδο των δεικτών της Wall Street κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης. Ενθαρρυντικά ήταν και τα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα σχετικά με την παραγωγικότητα των αμερικανών αλλά και το εργατικό κόστος.

Ειδικότερα, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,44% στις 13.363,35 μονάδες, ο Nasdaq κατά 0,32% στις 2.614,32 μονάδες και ο S&P 500 κατά 0,43% στις 1.478,55 μονάδες.

Oπως ήταν αναμενόμενο οι μετοχές των εταιρειών λιανικής κατέγραψαν τα μεγαλύτερα κέρδη σε περίοδο ενός μήνα, μεταξύ των οποίων η Saks, η Wal-Mart Stores, η Target και η Macy's.

Οι μετοχές των Barrick Gold και Newmont Mining ηγήθηκαν της ανόδου στον κλάδο των ορυχείων μετά την «αναρρίχηση» του χρυσού πάνω από τα 700 δολάρια ανά ουγγιά.

Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις των εταιρειών λιανικής, ενισχύθηκαν κατά 2,9% τον Αύγουστο, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο κατά 2,5%.

Ο S&P 500 διεύρυνε τα κέρδη του μετά και τη δήλωση του αξιωματούχου της Federal Reserve, Randall Kroszner, ότι η κρίση στην αγορά κατοικίας αποτελεί «νάρκη» για την οικονομία. Η δήλωση αυτή, «αναζωπύρωσε», όπως ήταν αναμενόμενο, τις εικασίες περί μείωσης του βασικού επιτοκίου του δολαρίου στην επικείμενη συνάντηση της Fed.

Στον αντίποδα, απώλειες κατέγραψε ο χρηματοοικονομικός κλάδος στον απόηχο της απόφασης της ΕΚΤ να χορηγήσει ρευστό στην αγορά, κίνηση που προκαλεί ανησυχίες για διάχυση της κρίσης των ενυπόθηκων δανείων μειωμένης εξασφάλισης.

Ενίσχυση 2,6% της παραγωγικότητας στο β΄ τρίμηνο

Πέραν του προβλεπόμενου ενισχύθηκε η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ στο δεύτερο τρίμηνο του 2007, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, τη στιγμή που το εργατικό κόστος μειώθηκε, γεγονός που περιορίζει το ενδεχόμενο αύξησης του πληθωρισμού, σε μια περίοδο που η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μελετά τη μείωση του επιτοκίου του δολαρίου.

Συγκεκριμένα, η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ στο δεύτερο τρίμηνο του 2007 ενισχύθηκε κατά 2,6%,το υψηλότερο από το τρίτο τρίμηνο του 2005, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για αύξηση κατά 1,8%.

ΗΠΑ: Σταθερή η ανάπτυξη στον τομέα υπηρεσιών

Με ταχύτερο του προβλεπόμενου ρυθμό αναπτύχθηκε ο τομέας υπηρεσιών τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, διασκεδάζοντας σε ένα βαθμό τους φόβους ότι η αναταραχή στις παγκόσμιες χρηματαγορές και η κρίση στην αγορά στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου θα πλήξει την ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης ISM για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών παρέμεινε τον Αύγουστο στο 55,8, όσο και τον Ιούλιο, ενώ οιαναλυτές προέβλεπαν υποχώρησή του στο 54,5.

Αναθάρρησαν οι επενδυτές σε Ευρώπη

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να «βάλει στο ράφι» τα σχέδια αύξησης των επιτοκίων, αλλά και η δήλωση του Ζαν Κλωντ Τρισέ ότι θα διοχετεύσει παραπάνω ρευστό για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των αγορών καθησύχασε τους επενδυτές των διεθνών αγορών.

Οι δείκτες των ευρωπαϊκών έκλεισαν σε θετικό έδαφος, παρά τις συχνές εναλλαγές προσήμων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,68% στις 6.313,30 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατά 0,45% στις 5.576,62 μονάδες και στη Φρανκφούρτη οDAX κατά 0,44% στις 7.621,72 μονάδες.

Οι εθνικοί δείκτες ενισχύθηκαν σε 14 από τις 18 Δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Η Rio Tinto πραγματοποίησε ράλι, καθώς «αναζωπυρωθήκαν» τα σενάρια για κοινή πρόταση εξαγοράς της από την BHP Billiton και τη βραζιλιάνικη Vale do Rio Doce.

Στην ανακοίνωση που ακολούθησε της απόφασης για διατήρηση του ευρωεπιτοκίου στο 4%, ο Τρισέ δήλωσε ότι η ΕΚΤ τηρεί στάση αναμονής ως προς την αναταραχή που έχει προκληθεί στις διεθνείς αγορές από την κρίση στην πιστωτική αγορά αλλά και την ενδεχόμενη διάχυσή της σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι τόσο η απόφαση όσο και τα σχόλια του κεντρικού τραπεζίτη λειτούργησαν καθησυχαστικά για τις αγορές παγκοσμίως.

Νέα «ένεση» ρευστότητας από ΕΚΤ

Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της ΕΚΤ για το ύψος των επιτοκίων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γνωστοποίησε την πρόθεσή της να προσφέρει επιπλέον ρευστό στις τράπεζες με στόχο τη μείωση του κόστους από την κρίση στην πιστωτική αγορά.

Χθες το διατραπεζικό επιτόκιο του ευρώ ενισχύθηκε στο 4,68%, αγγίζοντας τα υψ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.