ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

IFF: Πώς το παγκόσμιο χρέος οδηγείται από ρεκόρ σε ρεκόρ

19:34 - 14 Σεπ 2021 | Ειδήσεις
IFF: Πώς το παγκόσμιο χρέος οδηγείται από ρεκόρ σε ρεκόρ
Έκθεση που δημοσιοποίησε την Τρίτη (14/9) το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IFF), το παγκόσμιο χρέος το προηγούμενο τρίμηνο αυξήθηκε κατά σχεδόν 4,8 τρισ. δολάρια, στα 296 τρισ. δολάρια, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η έκθεση σημειώνει πως ο αθρόος δανεισμός από τα νοικοκυριά που θέλησαν να εκμεταλλευθούν τα χαμηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων και η συνεχιζόμενη έκδοση χρέους από τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προκειμένου να στηρίξουν τις οικονομίες τους, αύξησαν το παγκόσμιο χρέος και κατά το β΄ τρίμηνο του 2021. 

Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο, τα νοικοκυριά πρόσθεσαν περί του 1,5 τρισ. δολαρίων στο παγκόσμιο χρέος, καθώς τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια ώθησαν τους καταναλωτές να προβούν σε αγορές κατοικιών, με τον κύριο όγκο των στεγαστικών δανείων να προέρχεται από τις ΗΠΑ, Κίνα και Βραζιλία. Την ίδια ώρα το χρέος των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 1,3 τρισ. και κατά 1,2 τρισ. δολάρια αντίστοιχα.

Ταυτοχρόνως, το ποσό του χρέους σε σχέση με το μέγεθος της παγκόσμιας οικονομίας συρρικνώθηκε για πρώτη φορά, από τότε που η παγκόσμια ανάπτυξη μπήκε σε τροχιά ανάκαμψης μετά την εμφάνιση της πανδημίας. Βάσει της έκθεσης του IFF, το συνολικό ποσοστό του χρέους διαμορφώθηκε στο 353% του παγκόσμιου ΑΕΠ, καταγράφοντας υποχώρηση κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2021.

Η Έκθεση επίσης υπογραμμίζει πως το χρέος των αναδυόμενων οικονομιών εξαιρουμένης της Κίνας, άγγιξε τα 36 τρισ. δολάρια, με τον δανεισμό των κυβερνήσεων των Βραζιλία, Νότια Κορέα και Ρωσία να ξεχωρίζουν.

Οι εκδόσεις βιώσιμων ομολόγων και δανείων αναμένεται να φθάσει το 1,2 τρισ. δολάρια για φέτος. Επί του παρόντος ανέρχεται στα 800 δισ. δολάρια και έχει ξεπεράσει ήδη τις συνολικές τέτοιου είδους εκδόσεις του 2020.

Τέλος, σημειώνεται πως ο ρυθμός αύξησης του χρέους της Κίνας ήταν αισθητά πιο απότομος σε σχέση με άλλων χωρών, αναφέρει το IFF. Κατά το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους έχει αυξηθεί κατά 2,3 τρισ. δολάρια, με το χρέος εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου να συνεισφέρει περισσότερο από το 40% της αύξησης αυτής. 

Στην έκθεση ο Εμρέ Τιφτίκ, διευθυντής του τμήματος ερευνών για τη βιωσιμότητα στο IIF, τονίζει ότι «ανάκαμψη δεν είναι αρκετά ισχυρή ούτως ώστε να φέρει τα ποσοστά του χρέους χαμηλότερα από τα επίπεδα πριν την πανδημία στις περισσότερες των περιπτώσεων». 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:49 - 14 Σεπ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.