ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαγκάρντ: Να κατευθύνουμε τη χρηματοδότηση σε σωστές επενδύσεις

16:43 - 15 Σεπ 2021 | Ειδήσεις
Λαγκάρντ: Να κατευθύνουμε τη χρηματοδότηση σε σωστές επενδύσεις
Η άνευ προηγουμένου νομισματική και δημοσιονομική στήριξη αλλά και η αύξηση του ρυθμού εμβολιασμών στη Γηραιά Ήπειρο έχουν φέρει την οικονομία της ΕΕ σε ένα σημείο όπου «ανακάμπτει πιο γρήγορα από ό, τι περιμέναμε», ανάφερε την Τετάρτη (15/9) στην τηλεόραση του Bloomberg η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Εκτίμησε μάλιστα πως «η Ευρωζώνη αναμένεται να φτάσει τα επίπεδα παραγωγής πριν από την πανδημία και μάλιστα πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η βασική δοκιμασία στην οποία η ΕΕ καλείται να ανταποκριθεί με επιτυχία είναι το πως θα καταφέρει να γεφυρώσει επιτέλους το χάσμα ανάμεσα σε βορρά και νότο, να μειώσει τις ανισότητες που αυξάνονται λόγω πανδημίας και να μεταβεί σε μία περισσότερο βιώσιμη οικονομία σημείωσε η Λαγκάρντ.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι πάντα να τα καταφέρουμε», είπε. «Να κατευθύνουμε τη χρηματοδότηση σε σωστές επενδύσεις, διασφαλίζοντας ότι οι οικονομίες θα ανακάμψουν με τον σωστό τρόπο, με τις σωστές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα των οικονομιών και θα τις καταστήσουν πιο ψηφιακές και πιο ”πράσινες”».

Τα σχόλια της προέδρου φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τα πάγια προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, οι αδύναμες πληθωριστικές πιέσεις ανάγκασαν την ΕΚΤ να ασκήσει εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική, σημειώνει το Bloomberg. Η Λαγκάρντ, η θητεία της οποίας ξεκίνησε στα τέλη του 2019, ανακοίνωσε στη συνέχεια το υπερόπλο της οικονομικής στήριξης που δεν είναι άλλο από το Έκτακτο Πρόγραμμα Αγοράς ομολόγων ύψους 1,85 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας στην Ευρώπη.

Μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για τον συντονισμό των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων κατά την πανδημική κρίση η Λαγκάρντ εξέφρασε την ελπίδα ότι τα κράτη θα διδαχθούν από αυτήν την εμπειρία. 

Το Ταμείο Ανάκαμψης «πρόκειται να συμβάλλει στη οικονομική σύγκλιση των κρατών μελών και στη μείωση του χάσματος ανάμεσα σε βορρά και νότο. «Σίγουρα αυτή είναι η πρόθεση», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ.

Μια βασική πρόκληση θα είναι επίσης η αποκατάσταση της ζημιάς σε πτυχές της αγοράς εργασίας, όπου οι γυναίκες και οι νέοι ήταν οι πλέον ευάλωτοι, είπε.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επικεφαλής της ΕΚΤ πρόβλεψε ότι οι υπάλληλοι γραφείου πιθανότατα δεν θα επιστρέψουν στα γραφεία τους υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης, καθώς οι εταιρείες έμαθαν να ζουν με ευέλικτες μορφές απασχόλησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.