ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fed: Προ των πυλών το tapering-Αύξηση επιτοκίων το 2022 Κύριο

21:41 - 22 Σεπ 2021 | Ειδήσεις
Fed: Προ των πυλών το tapering-Αύξηση επιτοκίων το 2022
Αμετάβλητα στο εύρος 0%-0,25% διατήρησε η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Federal Reserve) τα επιτόκια δανεισμού της, όπως ανακοίνωσε κατά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασής της.

Πάντως, οι αξιωματούχοι της Fed άνοιξαν το δρόμο για μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων της, το λεγόμενο tapering, σε σύντομο χρονικό διάστημα και έδωσαν το σήμα ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις θα ακολουθήσουν πιο γρήγορα απ΄ ό,τι αναμενόταν.

Συγκεκριμένα, 9 από τους 18 διαμορφωτές πολιτικής της προβλέπουν ότι το κόστος δανεισμού θα χρειαστεί να αυξηθεί το 2022. Μάλιστα, αναμένουν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν τουλάχιστον τρεις φορές στη διάρκεια του 2023 και ετοιμάζονται να αρχίσουν να αποσύρουν μέτρα στήριξης από τα τέλη του έτους. Στις αρχές του καλοκαιριού, οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed προέβλεπαν τουλάχιστον δύο επιτοκιακές αυξήσεις το 2023.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed πραγματοποιεί αγορές ομολόγων αξίας 80 δισ. δολαρίων και άλλων ενυπόθηκων τίτλων ύψους 40 δισ. δολαρίων κάθε μήνα, από πέρυσι το καλοκαίρι όταν έλαβε έκτακτα μέτρα για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

Παράλληλα, η τράπεζα αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για τις επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας, σημειώνοντας πως η αύξηση του ΑΕΠ για το 2021 εκτιμάται στο 5,9%, ποσοστό χαμηλότερο από το 7% που προέβλεπε η προηγούμενη έκθεση. Σημειώνεται πως η Fed εκτιμά πως το 2023 η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 3,8%, ενώ στην προηγούμενη έκθεση γινόταν λόγος για ανάπτυξη της τάξης του 3%.

Αναφορικά με το ύψος του βασικού πληθωρισμού, οι εκτιμήσεις της Fed τον ανεβάζουν σε ποσοστό 3,7% για το 2021, ενώ οι προηγούμενες εκτιμήσεις τον τοποθετούσαν στα επίπεδα του 3%. Για το 2022 εκτιμάται πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,3%, ενώ για το 2023 στο 2,2%, προβλέψεις που είναι ανοδικά αναθεωρημένες σε σχέση με τις προγενέστερες.

Συμπερασματικά, η θέση της Fed είναι η αναμενόμενη, καθώς ήδη οι περισσότεροι αναλυτές περίμεναν ότι θα έδινε το σήμα για μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων της, το πολυπόθητο tapering.

Πάουελ: Θα συνεχιστεί η στήριξη στην οικονομία

«Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην αμερικανική οικονομία με στόχο την ανάκαμψή της από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης», τόνισε ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC).

Ο Πάουελ σημείωσε πως η πρόοδος του εμβολιαστικού προγράμματος στις ΗΠΑ και τα μέτρα οικονομικής στήριξης της κυβέρνησης Μπάιντεν στηρίζουν την πορεία προς την οριστική ανάκαμψη.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της Fed, οι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας εξακολουθούν να ενισχύονται, επισημαίνοντας ειδικότερα την άνοδο του ΑΕΠ κατά 6,4% στο πρώτο εξάμηνο του 2021, αύξηση που όπως σημείωσε αναμένεται να συνεχιστεί με αντιστοιχο ρυθμό και το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:03 - 22 Σεπ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.