ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ενεργειακή κρίση στη διεθνή σκακιέρα

08:30 - 23 Σεπ 2021 | Ειδήσεις
Η ενεργειακή κρίση στη διεθνή σκακιέρα
Οι αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας ανεβαίνουν γρήγορα στην πολιτική ατζέντα της ΕΕ, ένα ζήτημα που το ίδιο το μπλοκ έχει, ωστόσο, λίγα εργαλεία για να ελέγξει, δεδομένου ότι η ενεργειακή πολιτική παραμένει σε μεγάλο βαθμό στα χέρια των εθνικών κυβερνήσεων.

Η κρίση συζητήθηκε στο πλαίσιο μίας συνάντησης των κρατών- μελών σχετικά με τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία και θωρείται βέβαιο ότι θα προστεθεί στη λίστα προτεραιοτήτων όταν οι ηγέτες συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής στις 21-22 Οκτωβρίου.

Ακόμη και οι ΗΠΑ έχουν ασχοληθεί με το θέμα, λέγοντας ότι οι εταίροι έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι να σταθούν όρθιοι όταν υπάρχουν χώρες που παράγουν ενέργεια που μπορεί να «χειραγωγούν» την προσφορά για να επωφεληθούν. Οι αιχμές για τη Ρωσία είναι σαφείς, έστω κι αν δεν κατονομάζεται.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, επίσης, υποφέρει - με 1,5 εκατομμύρια νοικοκυριά να αναγκάζονται να αλλάξουν προμηθευτή μετά από κατάρρευση δύο ακόμη λιανοπωλητών. Ένα είναι πάντως σίγουρο, ότι η κρίση κινδυνεύει να απομακρύνει την προσοχή από τις ορόσημες πράσινες πολιτικές του μπλοκ, με λίγες εβδομάδες να απομένουν μέχρι τις κρίσιμες συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη (31/10-12/11).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.