ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία: Μάχη της τελευταίας στιγμής για τους αναποφάσιστους

17:18 - 24 Σεπ 2021 | Ειδήσεις
Γερμανία: Μάχη της τελευταίας στιγμής για τους αναποφάσιστους
Υπολογίζεται πως πάνω από το 1/3 των Γερμανών δεν έχουν αποφασίσει καν αν θα ψηφίσουν και φυσικά δεν έχουν καταλήξει ποιο κόμμα προτιμούν. Συνεπώς, μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες την Κυριακή (26/9), τα επιτελεία των υποψηφίων επικεντρώνονται σε αυτή την κατηγορία των ψηφοφόρων.

Τις τελευταίες ημέρες τα γερμανικά κόμματα έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να κερδίσουν την ψήφο των αναποφάσιστων πολιτών. Ως και το Σάββατο θα πραγματοποιούνται μικρές και μεγάλες συγκεντρώσεις, θα λειτουργούν εκλογικά περίπτερα σε πεζόδρομους και πλατείες και οι υποψήφιοι βουλευτές θα επισκέπτονται σπίτια. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους είναι οι αναποφάσιστοι. Σε δημοσκόπηση του Δεύτερου Γερμανικού Προγράμματος (ZDF) το 35% των ερωτηθέντων δεν είναι σίγουροι αν καν θα συμμετέχουν στις εκλογές και σε περίπτωση που θα συμμετέχουν, ποιο κόμμα θα ψηφίσουν. Αυτός ο υψηλός αριθμός αναποφάσιστων καθιστά αδύνατο για τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων να προβλέψουν πιο κόμμα θα αναδειχθεί την Κυριακή τελικά πρώτο.

Άλλο Σολτς και άλλο το SPD

Πάντως, και η έρευνα του ZDF αναδεικνύει πρώτο κόμμα τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι συγκεντρώνουν ένα 25%. Στη δεύτερη θέση παραμένουν τα χριστιανικά κόμματα CDU και CSU, τα οποία αυξάνουν το ποσοστό τους κατά μια μονάδα στο 23%. Οι Πράσινοι κυμαίνονται στο 16,5% (+0,5%), το ακροδεξιό  AfD στο 10% (-1%), οι Φιλελεύθεροι στο 11% και το κόμμα Η Αριστερά στο 6%. Επικρατέστερος υποψήφιος για το αξίωμα του καγκελαρίου είναι και σε αυτή τη δημοσκόπηση ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς. Το 47% των ερωτηθέντων θα τον προτιμούσαν για καγκελάριο, ένα 20% τον υποψήφιο των χριστιανικών κομμάτων, Άρμιν Λασετ, και το 16% την πολιτικό των Πρασίνων, Ανναλένα Μπέρμποκ.

Το γεγονός ότι ο Όλαφ Σολτς συγκεντρώνει σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό απ’ ότι το SPD εξηγείται, σύμφωνα με την DW, με τα κριτήρια, βάσει των οποίων ψηφίζουν οι πολίτες στη Γερμανία. Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov μόνο για το 7% των ερωτηθέντων το αποφασιστικό κριτήριο για να ψηφίσουν ένα κόμμα είναι το πρόσωπο. Ένα 38% αποφασίζει βάσει των προγραμματικών θέσεων των κομμάτων και το 44% δηλώνει ότι πρόσωπο και περιεχόμενο είναι εξίσου σημαντικά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.